Desery Przepis na:
Tort 2w1 czekoladowo-galaretkowy


Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7227
Dodano: 24.06.2018
Odsłon: 276
Składniki
- CIASTO CZEKOLADOWE NA MAŁY TORT:
- -100 g. gorzkiej czekolady -50 g. marsła -4 jajka
- -80 g. cukru pudru -1 cukier waniliowy -50 g. mąki tortowej
- -50 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NASĄCZENIE:
- -4 łyżki dżemu pomarańczowego -2 łyżki gorącej wody
- KREM CZEKOLADOWY:
- -250 ml. śmietanki 30 % -1 biała czekolada
- -1 śmietan-fix -50 g. cukru pudru -1 serek Mascarpone -250 g.
- -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
- KÓŁKA GALARETKOWE:
- -1 galaretka wiśniowa -1 pomarańczowa -1 miętowo-jabłkowa
- -1 turkusowa -1 blue ocean- do każdej 1 szklankę gorącej wody
- MASA SEROWA:-1 kg. sera z wiaderka
- -330 ml. śmietanki 30 % -1 szklanka cukru pudru -1 śnieżka
- -3 łyżki żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody -skrawki galaretek
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
ciasto czekoladowe-Czekolady wraz z masłem rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego. Dodać tutaj żółtka i wymieszać.
Białka wlać do większej miski.Ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Zmniejszyć mikser na niskie obroty i dodawać po trochu czekolady z żółtkami.Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i ją delikatnie wkręcić. Starać się nie za długo. Wylać tortownicy 22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.
Piec w 175*ok.25-30 min.Ciasto po upieczeniu, odwrócić, zdjąć papier i ostudzić.
Ciasto przekroić na pół. -
Dżem wymieszać z wodą i nasączyć jeden krążek ciasta w tortownicy.
-
krem czekoladowy-Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny(można na całą noc).Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Dodawać po łyżce serka i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć krem na ciasto w tortownicy.
Przykryć drugim blatem ciasta.Schłodzić w lodówce. -
Zdjąć obręcz z tortownicy.
-
Większą tortownicę 27 cm.wyłożyć folią spożywczą i zabezpieczyć wyżej boki.Torcik włożyć w środek tortownicy.
-
Każdą galaretkę rozpuścić ze szklanką gorącej wody. Przelać do talerzy i odstawić do przestygnięcia, potem schłodzić w lodówce do zestalenia.
-
Foremką powycinać kółka.Kółeczka galaretkowe,odłożyć na tacki.Skrawki galaretki, pokroić w kostkę.
-
masa serowa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Odstawić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Łopatką wmieszać skrawki galaretek. Zaraz wkładać ser między przestrzeń, torciku a tortownicą. Wyłożyć resztę kremu na torcik, ale jeszcze nie rozsmarowując na boki. Na boki układać galaretkowe kółka i do nich rozsmarować krem.Teraz można wyrównać i ułożyć resztę kółek na górę, lekko wciskając.Cały tort schłodzić całą noc w lodówce.
-
Zdjąć obręcz i zabezpieczenia a tort ułożyć na paterze.
-
Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze do przepisu (0)