Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z blatami bezowymi i kremem z mascarpone. Tort udekorowany żelkami, przysmakiem nie tylko dzieci.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3003
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3003
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
przygotowanie papieru- Na papierze do pieczenia namalować koło 24 cm. Obrócić papier i ułożyć na blaszce. Delikatnie natłuścić olejem to miejsce.Będzie łatwiej bezę odkleić.
beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce dodawanym cukrem pudrem, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać ocet i zmiksować.
Cześć przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki i nanieść bezę spiralnie w zaznaczone koło. Potem powierzchnię wyrównać.
Resztę bezy włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół blatów bezowych i małe beziki.
Włożyć dwie blachy do piekarnika nagrzanego do 100*C i suszyć z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.3-4 godz. Wystudzić w piekarniku, przy całkowicie uchylonych drzwiczkach.Potem delikatnie zdjąć beziki i na koniec blaty bezowe odkleić.
Jeden blat bezowy ułożyć na paterę.
krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem z serkiem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Połowę kremu wyłożyć na przygotowany blat bezowy.
Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę kremu.
Udekorować żelkami i bezikami. Schłodzić w lodówce.