Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z żelkami Haribo

Tort bezowy z żelkami Haribo

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 7023

Dodano:

Odsłon: 2970

Tort z blatami bezowymi i kremem z mascarpone. Tort udekorowany żelkami, przysmakiem nie tylko dzieci.

Składniki

  • BEZA:
  • -280 g. białek( były z 9 jajek) -450 g. cukru pudru
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • KREM Z MASCARPONE:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanka wody
  • DEKORACJE : -150 g. żelków HARIBO- Złotych Misiów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. przygotowanie papieru- Na papierze do pieczenia namalować koło 24 cm. Obrócić papier i ułożyć na blaszce. Delikatnie natłuścić olejem to miejsce.Będzie łatwiej bezę odkleić.

  2. beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce dodawanym cukrem pudrem, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać ocet i zmiksować.

  3. Cześć przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki i nanieść bezę spiralnie w zaznaczone koło. Potem powierzchnię wyrównać.

  4. Resztę bezy włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół blatów bezowych i małe beziki.

  5. Włożyć dwie blachy do piekarnika nagrzanego do 100*C i suszyć z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.3-4 godz.
    Wystudzić w piekarniku, przy całkowicie uchylonych drzwiczkach.Potem delikatnie zdjąć beziki i na koniec blaty bezowe odkleić.

  6. Jeden blat bezowy ułożyć na paterę.

  7. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem z serkiem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Połowę kremu wyłożyć na przygotowany blat bezowy.

  8. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę kremu.

  9. Udekorować żelkami i bezikami. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń