Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotne, smaczne i efektownie wygląda. Łatwe w przygotowaniu, choć lepiej upiec je w przeddzień, wtedy sprawniej się go przekroi.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18136
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2510
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 207
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 232
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5417
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18136
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2510
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 207
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 232
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5417
Składniki
Ciasto. Margarynę utrzeć na gładką masę. Powoli, małymi porcjami dodawać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość ucierać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Następnie kolejno dodawać jajka - każde chwilę ucierać. Na koniec dodać rum, wymieszać.
Mąkę połączyć z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę dodawać do utartej masy na przemian z startą czekoladą i orzechami.
Formę o średnicy około 25cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy, wierch wyrównać. Piec 70-75min w 180stopniach.
Ciasto wyjąć w piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem. Szklankę zimnego mleka wymieszać dobrze z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę z mąki i żółtek, intensywnie mieszając zagotowane mleko. Należy uważać, by nie utworzyły się grudki. Gotować minutę i odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do połączenia składników na krem.
Ciasto przekroić w poprzek. Spód umieścić na paterze, nasączyć delikatnie rumem (lub rumem z przegotowaną zimną wodą), posmarować połową kremu. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kremem i udekorować startą czekoladą.