Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo - śmietankowo - wiśniowy

Tort czekoladowo - śmietankowo - wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 4563

Tort ten zrobiłam dla kolegi na urodziny jego szwagra :) nie mam wprawy z masa plastyczna pracowałam z nią dopiero drugi raz , pierwszy raz użyłam go do dekoracji tortu córci , który też w niedługim czasie wam przedstawię :). Tak więc potrzebuje jeszcze praktyki ,ale trzeba ćwiczyć , kwiaty robiłam po raz pierwszy , ale efekt i tak bardzo mnie zadowolił Dolna masa śmietankową z wiśniami , górna mus czekoladowy mmmm...

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej ( 2 łyżki mąki zastępujemy 2 łyżkami kakao)
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • Masa śmietankowa :
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g wiśni z kompotu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Mus czekoladowy :
  • 150 g czekolady gorzkiej 70 %
  • 250 g śmietany 36 %
  • 2 białka
  • 20 g cukru
  • ewentualnie 3 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto :

    Białka ubijamy , dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą , sztywna pianę.
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek delikatnie mieszamy , następnie dodajemy przesiana mąkę , mieszamy.

    Pieczemy ok. 40 minut do tzw . suchego patyczka.Wyciągamy i upuszczamy na ziemię w blaszce z wys. ok. 30 cm zapobiegnie to opadaniu ciasta i wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

    Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części .

  2. Masa śmietankowa :

    Mocno schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier , następnie dodajemy dobrze wymieszany serek i delikatnie łączymy z ubita śmietanką tak by nie było grudek.

    Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody , by napęczniała , następnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody .dodajemy łyżeczkę masy śmietankowej rozrabiamy i dodajemy do reszty masy dobrze mieszamy by składniki się połączyły.

    Wiśnie dobrze odcedzamy.

  3. Mus czekoladowy :

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie ubijamy śmietankę i białka ( każde osobno ).

    Łączymy śmietankę wraz z białkami i delikatnie mieszamy . Niewielka ilość przekładamy do miseczki i mieszamy z niewielka ilością ciepłej rozpuszczoną czekolada , dodajemy do całości i mieszamy następnie dodajemy resztę czekolady i wszystko staranie , ale delikatnie łączymy .

    Jeżeli chcecie bardziej stabilna masę możecie dodać żelatynę postępujemy tak jak w masie śmietankowej .

  4. (Niestety musiałam dodać składniki tutaj ,gdyż nie mogę dodać więcej niż 20 składników :/)

    Syrop do nasączania:

    50 ml wiśniówki
    100 ml kompotu z wiśni

    Lukier królewski :

    1/2 szklanki mleka
    4 szklanki cukru pudru bardzo miałkiego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    45 dag zimnego pokrojonego w drobna kostkę masła

    Dekoracja :

    na tort 26 cm
    40 dag masy plastycznej

    na tort 20 cm
    25 dag masy plastycznej

    barwniki spożywcze


    Syrop do nasączania :

    Połączyć kompot z wiśniówką ewentualnie można zmniejszyć lub zwiększyć ilość alkoholu lub jeżeli tort będą jadły dzieci nie dodawać go wcale wtedy należy nasączyć go naparem z herbaty z dodatkiem soku z cytryny i niewielkiej ilości cukru.

    Lukier królewski :

    Ekstrakt waniliowy, cukier i mleko miksujemy razem ,następnie dodajemy zimne masło i miksujemy przez 10 minut.

  5. Przygotowanie tortu :

    1.Biszkopt umieszczamy w ramce lub tortownicy nasączamy syropem, rozkładamy wiśnie i smarujemy masa śmietankową , przykrywamy kolejnym blatem.Ponownie nasączamy rozkładamy mus czekoladowy, przykrywamy ostatnim biszkoptem.

    2. Wkładamy do lodówki na 3 godziny by masy dobrze stężały.

    3. Po tym czasie tort wykrajamy z formy , aby przy otwieraniu obręczy nie pękł.

    4. pokrywamy tort lukrem królewskim dokładnie ja zabarwiłam go kakaem i staranie wyrównujemy packą , wkładamy na 1 godzinę do lodówki .

    5. Masę plastyczną rozwałkowujemy i nakładamy na lukier wyrównujemy packą , dowolnie dekorujemy .

    Ja wykonałam różyczki tylką nr. 2,31,104,113 by tort się nie zapadł umieściłam patyczki bambusowe .Do wykonania całości toru użyłam podwójnej ilości ciasta i rozlałam na 2 tortownice o średnicy 26 i 20 cm , pojedynczej ilości musu czekoladowego i podwójnej ilości masy śmietankowej .

    Polecam filmik http://www.youtube.com/watch?v=pL1rTo6p4yI

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 24 lutego 2014 jestem pełna podziwu! dla mnie dzieło profesjonalisty, widać że włożyłaś w wykonanie całe serce :-))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elenaki53 17 stycznia 2014 PIEKNY I SMAKOWITY ! GRATULUJE POMYSŁU!
A TU POMOCNY LINK: http://www.youtube.com/watch?v=tUq9Zk19wQI
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juti10 06 czerwca 2013 Dziękuje pierwszy raz robiłam różyczki za pomocą lukru królewskiego :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń