Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 474
Dodano: 28.05.2013
Odsłon: 4691
> 6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Ciasto :
Białka ubijamy , dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą , sztywna pianę.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek delikatnie mieszamy , następnie dodajemy przesiana mąkę , mieszamy.
Pieczemy ok. 40 minut do tzw . suchego patyczka.Wyciągamy i upuszczamy na ziemię w blaszce z wys. ok. 30 cm zapobiegnie to opadaniu ciasta i wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części .
Masa śmietankowa :
Mocno schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier , następnie dodajemy dobrze wymieszany serek i delikatnie łączymy z ubita śmietanką tak by nie było grudek.
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody , by napęczniała , następnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody .dodajemy łyżeczkę masy śmietankowej rozrabiamy i dodajemy do reszty masy dobrze mieszamy by składniki się połączyły.
Wiśnie dobrze odcedzamy.
Mus czekoladowy :
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie ubijamy śmietankę i białka ( każde osobno ).
Łączymy śmietankę wraz z białkami i delikatnie mieszamy . Niewielka ilość przekładamy do miseczki i mieszamy z niewielka ilością ciepłej rozpuszczoną czekolada , dodajemy do całości i mieszamy następnie dodajemy resztę czekolady i wszystko staranie , ale delikatnie łączymy .
Jeżeli chcecie bardziej stabilna masę możecie dodać żelatynę postępujemy tak jak w masie śmietankowej .
(Niestety musiałam dodać składniki tutaj ,gdyż nie mogę dodać więcej niż 20 składników :/)
Syrop do nasączania:
50 ml wiśniówki
100 ml kompotu z wiśni
Lukier królewski :
1/2 szklanki mleka
4 szklanki cukru pudru bardzo miałkiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
45 dag zimnego pokrojonego w drobna kostkę masła
Dekoracja :
na tort 26 cm
40 dag masy plastycznej
na tort 20 cm
25 dag masy plastycznej
barwniki spożywcze
Syrop do nasączania :
Połączyć kompot z wiśniówką ewentualnie można zmniejszyć lub zwiększyć ilość alkoholu lub jeżeli tort będą jadły dzieci nie dodawać go wcale wtedy należy nasączyć go naparem z herbaty z dodatkiem soku z cytryny i niewielkiej ilości cukru.
Lukier królewski :
Ekstrakt waniliowy, cukier i mleko miksujemy razem ,następnie dodajemy zimne masło i miksujemy przez 10 minut.
Przygotowanie tortu :
1.Biszkopt umieszczamy w ramce lub tortownicy nasączamy syropem, rozkładamy wiśnie i smarujemy masa śmietankową , przykrywamy kolejnym blatem.Ponownie nasączamy rozkładamy mus czekoladowy, przykrywamy ostatnim biszkoptem.
2. Wkładamy do lodówki na 3 godziny by masy dobrze stężały.
3. Po tym czasie tort wykrajamy z formy , aby przy otwieraniu obręczy nie pękł.
4. pokrywamy tort lukrem królewskim dokładnie ja zabarwiłam go kakaem i staranie wyrównujemy packą , wkładamy na 1 godzinę do lodówki .
5. Masę plastyczną rozwałkowujemy i nakładamy na lukier wyrównujemy packą , dowolnie dekorujemy .
Ja wykonałam różyczki tylką nr. 2,31,104,113 by tort się nie zapadł umieściłam patyczki bambusowe .Do wykonania całości toru użyłam podwójnej ilości ciasta i rozlałam na 2 tortownice o średnicy 26 i 20 cm , pojedynczej ilości musu czekoladowego i podwójnej ilości masy śmietankowej .
Polecam filmik http://www.youtube.com/watch?v=pL1rTo6p4yI
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

grazka950 24 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
jestem pełna podziwu! dla mnie dzieło profesjonalisty, widać że włożyłaś w wykonanie całe serce :-))) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

elenaki53 17 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
PIEKNY I SMAKOWITY ! GRATULUJE POMYSŁU!A TU POMOCNY LINK: http://www.youtube.com/watch?v=tUq9Zk19wQI Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

juti10 06 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Dziękuje pierwszy raz robiłam różyczki za pomocą lukru królewskiego :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 02 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Cudny,zapiera dech gratuluję talentu.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Doloressss 29 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Piękne arcydzieło i na pewno pyszne.1 Kto głosował? | Odpowiedz