Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje córki bardzo lubią bajkę "Kraina Lodu", za niedługo będą miały urodziny więc postanowiłam zrobić im tort o tym temacie :)
Kremówkę wlać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (uwaga, nie można doprowadzić do wrzenia!), aż cała czekolada się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Kilka łyżek surowego ciasta przełożyć do miseczki, dodać 2-3 szczypty barwnika spożywczego i dokładnie zmiksować. Zabarwione ciasto połączyć z pozostałym i wymieszać tak by były widoczne jego różne barwy. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (tortownica o średnicy 22cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Zrobić galaretki, każdą osobno w 400 ml. wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Czekoladową kremówkę wyciągnąć z lodówki i ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać, łyżka po łyżce, ubitą kremówkę. Powinien powstać gładki i sztywny krem.
Kilka łyżek kremu wymieszać z 1/3 tężejącej ciemniejszej galaretki i włożyć na kilka min. do zamrażarki.
Kilka łyżek jaśniejszej (błękitnej) galaretki posłuży do oblania tortu, resztę galaretek połączyć ze sobą i wstawić do lodówki by stężały.
Na pierwszą część biszkoptu rozsmarować trochę kremu białego, na to łyżką położyć krem niebieski (po wyjęciu z zamrażarki będzie to ptasie mleczko) i przykryć kolejną warstwą białego kremu. Położyć drugą część biszkoptu i cały tort pokryć pozostałym kremem. Górę lekko polać błękitną galaretką. Wstawić na kilka godzić do lodówki. Pozostałą galaretkę pokroić na małe kawałeczki i wysypać na tort. Smacznego.
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 2983
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 1994
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 6012
Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...
Odsłon: 33
Sposób na ogórki kiszone w soku własnym podejrzałam na pewnym filmie. Wszyscy...
Odsłon: 56
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 2983
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 1994
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 6012
Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...
Odsłon: 33
Sposób na ogórki kiszone w soku własnym podejrzałam na pewnym filmie. Wszyscy...
Odsłon: 56
Składniki
Kremówkę wlać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (uwaga, nie można doprowadzić do wrzenia!), aż cała czekolada się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Kilka łyżek surowego ciasta przełożyć do miseczki, dodać 2-3 szczypty barwnika spożywczego i dokładnie zmiksować. Zabarwione ciasto połączyć z pozostałym i wymieszać tak by były widoczne jego różne barwy. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (tortownica o średnicy 22cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Zrobić galaretki, każdą osobno w 400 ml. wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Czekoladową kremówkę wyciągnąć z lodówki i ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać, łyżka po łyżce, ubitą kremówkę. Powinien powstać gładki i sztywny krem. Kilka łyżek kremu wymieszać z 1/3 tężejącej ciemniejszej galaretki i włożyć na kilka min. do zamrażarki. Kilka łyżek jaśniejszej (błękitnej) galaretki posłuży do oblania tortu, resztę galaretek połączyć ze sobą i wstawić do lodówki by stężały.
Na pierwszą część biszkoptu rozsmarować trochę kremu białego, na to łyżką położyć krem niebieski (po wyjęciu z zamrażarki będzie to ptasie mleczko) i przykryć kolejną warstwą białego kremu. Położyć drugą część biszkoptu i cały tort pokryć pozostałym kremem. Górę lekko polać błękitną galaretką. Wstawić na kilka godzić do lodówki. Pozostałą galaretkę pokroić na małe kawałeczki i wysypać na tort. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Mój mocno bakaliowy keks
Desery
Krucha szarlotka
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Desery
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Mój mocno bakaliowy keks
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 90
Krucha szarlotka
Szybka i krucha szarlotka, każdy może ją upiec.
Odsłon: 255