Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowo-migdałowy według Ewy Wachowicz

Tort orzechowo-migdałowy według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 978

Dodano:

Odsłon: 3157

Tort orzechowo-migdałowy udekorowany polewą czekoladową.

Składniki

  • DEKORACJA:
  • Polewa czekoladowa
  • MASA MIGDAŁOWA:
  • 10 - białek
  • szczypta soli
  • 250 g - cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 1 laska - wanilii
  • 250 g - prażonych zmielonych migdałów
  • 3 łyżki - zmielonych biszkoptów
  • MASA ORZECHOWA:
  • 10 - żółtek
  • 250 g - cukru pudru
  • 1 laska - wanilii
  • 1 łyżka - kakao
  • 1 łyżka - mleka
  • 250 g - zmielonych orzechów włoskich
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort orzechowo-migdałowy według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na krem, dodać miąższ z laski wanilii i kakao rozprowadzone uprzednio na papkę w odrobinie mleka. Wmieszać zmielone w mikserze orzechy włoskie. Gotową masę wyłożyć równo do dużej tortownicy (średnica 28 cm), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ziemniaczaną.

  2. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Utrwalić cukrem pudrem. Dolać sok z cytryny, miąższ z wanilii, zmielone biszkopty i świeżo zmielone migdały (lekko podprażone, bez skórki). Po delikatnym wymieszaniu wyłożyć na masę orzechową - z kopczykiem na środku tortownicy, ponieważ w czasie pieczenia ciasto nieco siada.

  3. Foremkę włożyć na 50-55 minut do średnio nagrzanego piekarnika (najwyżej 170 st. C, z termoobiegiem).

  4. Gdy ciasto ostygnie, ozdobić je polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń