Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest pracochłonny i bardzo kaloryczny ale polecam go gorąco bo smak wynagrodzi wszystko.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 76
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 232
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 162
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 76
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 232
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 162
Składniki
Zimne białka ubić z odrobiną soli. Kiedy białka zmienią barwę na białą, wciąż miksując dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i obie przesiane i zmieszane z proszkiem mąki. Na końcu wlać gorącą wodę i całość dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 30 cm. i piec 20 minut w 175 stopniach., Po ostygnięciu - każdy blat nasączyć amaretto.
Śmietanę przelać do garnka i podgrzewać ale nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone masło i połamane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Od czasu do czasu miksować masę by ją dobrze napowietrzyć. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać przestudzoną żelatynę. Odłożyć 4 łyżki masy do posmarowania wierzchu a do reszty masy dodać zmielone orzechy. Całość ponownie zmiksować.
Przełożyć nasączone biszkoptowe blaty. Lekko docisnąć. Po godzinie posmarować górę i boki. Udekorować małymi bezikami, borówkami i żywymi kwiatami.