Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trufle tiramisu to niezwykle bogaty i kremowy przysmak dla miłośników włoskiej kuchni. Znajdziesz w nich wszystko to, co lubisz w klasycznej wersji – kremowe mascarpone, aromatyczną kawę i kakao. Wewnątrz ukryty jest pyszny krem kakaowy. W przeciwieństwie jednak do tiramisu, te kulki są znacznie prostsze w przygotowaniu i wyjątkowo szybkie. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Z powodzeniem możesz je też spakować w ozdobną folię i podarować bliskim na prezent.
Roladki z bakłażana z mięsnym farszem i serem to pomysł na efektowne ale pros...
Odsłon: 160
Roladki z bakłażana z mięsnym farszem i serem to pomysł na efektowne ale pros...
Odsłon: 160
Składniki
Kawę zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopty rozgnieć lub zblenduj w robocie kuchennym
W dużej misce wymieszaj mascarpone z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj kawę i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Dodaj pokruszone biszkopty i wymieszaj.
Włóż masę do zamrażarki na 30 minut.
Z zimnej masy odrywaj niewielką ilość, wielkości 2 łyżeczek od herbaty. Uformuj kulkę, spłaszcz ją i na środek połóż odrobinę kremu kakaowego. Zamknij kulkę.
Do głębokiej miseczki wsyp kakao. Kulki obtaczaj w proszku i odkładaj do pojemnika.
Trufle tiramisu wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem. Przechowuj je w zimnym miejscu, przez maksymalnie tydzień.