Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znane, efektowne i lubiane, porzeczki świetnie przełamują delikatny smak ciasta.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Ciasto: Przesiać i wymieszać mąki z kakao. Białka ubić, pod koniec ubijania zacząć dodawać, po kilka łyżek, cukier. Ubijać łącznie przez ok. 10 minut. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po kilka łyżek suchych składników. Na koniec wlewać powoli olej (i likier). Wlać masę do prostokątnej foremki, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170°C ok. 40 minut. Po lekkim ostygnięciu ciasta, wyjąć je z formy i położyć "do góry nogami", odkleić papier i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt gotowy. :)
Krem: Śmietanka i mascarpone muszą być zimne, przełożyć je do dużej miski i zacząć ubijanie, po 2 minutach dodać w kilku partiach cukier puder. Ubijać cierpliwie dalej do powstania "esów-floresów". Krem jest gotowy kiedy ma sztywną konsystencję, ale trzeba uważać, żeby nie zrobiło się masło. ;)
Porzeczki: Wszystkie składniki umieścić w małym garnku i gotować, często mieszając i rozgniatając owoce. Po ok. 10 minutach powstaje gęsty dżem. Zostawić do ostygnięcia.
Polewa: Polewę najlepiej zrobić kiedy złożone ciasto jest już w lodówce. W rondelku umieścić wszystkie składniki. Podgrzewać, mieszając, na najmniejszej mocy palnika, aż składniki się rozpuszczą. Zostawić do przestygnięcia.
Składanie finalnej wuzetki: Biszkopt czekoladowy przekroić poziomo na 2 blaty. Na podstawce/ desce (użyłam dna od większej blachy) umieścić jeden z blatów ciasta, posmarować wysmażonymi porzeczkami. Małą część kremu zostawić do ozdoby, resztę wyłożyć na porzeczki, na krem położyć drugi blat biszkoptu (można nasączyć kilkoma łyżkami wody). Przykryć (np. większą formą, tak aby nie dotykała ciasta) i wstawić ciasto do lodówki na conajmniej godzinę. W tym czasie przygotować polewę. Ostygniętą, płynną polewę wylać na wierzch ciasta. Ostrym nożem odkroić nierówne brzegi, pokroić ciasto na równe kwadraty lub prostokąty (nóż, dla ułatwienia, przed każdym cięciem, moczyć w gorącej wodzie i wycierać). Ozdobić każde ciastko odstawioną częścią kremu. Można dodać także świeże porzeczki. Gotowe! Wstawić ciasto do lodówki, najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień.