Do góry

Desery Przepis na:

W-Z z porzeczkami

W-Z z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 475

Znane, efektowne i lubiane, porzeczki świetnie przełamują delikatny smak ciasta.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • opcjonalnie 2 łyżki likieru czekoladowego ;)
  • Krem:
  • 600 g śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • Wstawka porzeczkowa:
  • 300g porzeczek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • Polewa czekoladowa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • łyżka masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Przesiać i wymieszać mąki z kakao. Białka ubić, pod koniec ubijania zacząć dodawać, po kilka łyżek, cukier. Ubijać łącznie przez ok. 10 minut. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po kilka łyżek suchych składników. Na koniec wlewać powoli olej (i likier). Wlać masę do prostokątnej foremki, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170°C ok. 40 minut. Po lekkim ostygnięciu ciasta, wyjąć je z formy i położyć "do góry nogami", odkleić papier i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt gotowy. :)

  2. Krem:

    Śmietanka i mascarpone muszą być zimne, przełożyć je do dużej miski i zacząć ubijanie, po 2 minutach dodać w kilku partiach cukier puder. Ubijać cierpliwie dalej do powstania "esów-floresów". Krem jest gotowy kiedy ma sztywną konsystencję, ale trzeba uważać, żeby nie zrobiło się masło. ;)

  3. Porzeczki:

    Wszystkie składniki umieścić w małym garnku i gotować, często mieszając i rozgniatając owoce. Po ok. 10 minutach powstaje gęsty dżem. Zostawić do ostygnięcia.

  4. Polewa:

    Polewę najlepiej zrobić kiedy złożone ciasto jest już w lodówce. W rondelku umieścić wszystkie składniki. Podgrzewać, mieszając, na najmniejszej mocy palnika, aż składniki się rozpuszczą. Zostawić do przestygnięcia.

  5. Składanie finalnej wuzetki:

    Biszkopt czekoladowy przekroić poziomo na 2 blaty. Na podstawce/ desce (użyłam dna od większej blachy) umieścić jeden z blatów ciasta, posmarować wysmażonymi porzeczkami. Małą część kremu zostawić do ozdoby, resztę wyłożyć na porzeczki, na krem położyć drugi blat biszkoptu (można nasączyć kilkoma łyżkami wody). Przykryć (np. większą formą, tak aby nie dotykała ciasta) i wstawić ciasto do lodówki na conajmniej godzinę. W tym czasie przygotować polewę. Ostygniętą, płynną polewę wylać na wierzch ciasta. Ostrym nożem odkroić nierówne brzegi, pokroić ciasto na równe kwadraty lub prostokąty (nóż, dla ułatwienia, przed każdym cięciem, moczyć w gorącej wodzie i wycierać). Ozdobić każde ciastko odstawioną częścią kremu. Można dodać także świeże porzeczki. Gotowe! Wstawić ciasto do lodówki, najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń