Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowe czekoladowe babeczki z truskawkowym sercem

Walentynkowe czekoladowe babeczki z truskawkowym sercem

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4726

Dodano:

Odsłon: 765

Kto nie lubi czekolady? Chyba nikt :) W dodatku na walentynki będzie idealna :) Czekoladowym babeczkom z różowym kremem w takim dniu chyba nikt się nie oprze :) A w środku mają niespodziankę :)

Składniki

  • Muffinki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej
  • dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada
  • Krem:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • czerwony barwnik
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń