Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze ciasto z makiem jakie jadł dotychczas. Polecam, bo ciasto naprawdę jest pyszne :-)
Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko.
Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami.
4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm.
Placek wysmarować masłem imasą makową.
Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej.
Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu.
Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :-)
Sponsorowane
Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepi...
Odsłon: 23823
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 77
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 77
Składniki
Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm.
Placek wysmarować masłem imasą makową. Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej. Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu. Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Ciasteczka z nasionami lnu
Desery
Migdałowe ciasteczka Meryl Streep
Desery
Tęczowe ciasto bez pieczenia
Desery
Sernik na zimno z frużeliną truskawkową
Ciasteczka z nasionami lnu
Siemię lniane jako środek osłaniający przewód pokarmowy, świetnie sprawdza s...
Odsłon: 85
Migdałowe ciasteczka Meryl Streep
Meryl Streep to amerykańska aktorka, która rozkochała w sobie cały świat. Zna...
Odsłon: 97