Do góry

Desery Przepis na:

Wisienka w Zebrze

Wisienka w Zebrze

Autor:

Przepisów i artykułów: 775 Ocena: 7836

Dodano:

Odsłon: 550

Zwykłe ciasto a można trochę wzbogacić o owoce

Składniki

  • 5 jajek
  • Niepełna szklanka cukru
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Niepełna szk. wody gazowanej
  • Niepełna szk. oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szk. wiśni z kompotu drylowanych
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wisienka w Zebrze

Przygotowanie

  1. 1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem, dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka
    2. Mąkę ( 2 ½ szk.) mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z wodą oraz olejem dodajemy do masy jajecznej ciągle miksujemy
    3. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej ½ szk. mąki pszennej

  2. 4. Przygotowujemy tortownice 24 cm x 24 cm i nakładamy ciasto łyżką na przemian raz białą masę raz czarną, utykamy wiśnie
    5. Pieczemy w piekarniku 35 minut w 180°C

  3. 6. Ciasto gotowe
    7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 maja Może być do tego wiśnióweczka? ;) Tak mi się to dobrze komponuje :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń