Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy keks to tradycyjny deser z dużą ilością bakali oraz z polewą czekoladową. Deser prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, tradycyjnie na świątecznym stole. Ja przedobrzyłam z bakaliami, ma być dużo bakali , ale ja trochę za dużo dodałam, mimo to wyszedł bardzo , bardzo smaczny.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2994
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2994
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Margarynę utrzeć dodając żółtka, następnie cukier puder i alkohol. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia przesiać do masy i na koniec połączyć z ubitą pianę z białek. Dodać bakalie wymieszane w łyżce mąki , posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone suszone morele. Całość delikatnie wymieszać , wylać do wąskiej foremki delikatnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do 50 - 60 minut , najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu keks polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekorować orzechami włoskimi. Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia.
Keks gotowy do podania.
Keks po upieczeniu.
Keks po oblaniu czekoladą.