Do góry

Desery Przepis na:

Wytrawna chałwa

Wytrawna chałwa

Autor:

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16540

Dodano:

Odsłon: 9717

Nie warto kupować drogich wyrobów cukierniczych. Wspaniałą chałwę z łatwością zrobimy w zaciszu domowej kuchni.

Składniki

  • ziarna sezamu 200 g
  • miód płynny 4 łyżki
  • aromat waniliowy
  • orzechy pistacjowe
  • pestki słonecznika
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wytrawna chałwa

Przygotowanie

  1. Sezam prażymy na suchej patelni ok. 10 minut. Pamiętajmy o stałym mieszaniu.
    Gdy lekko ostygnie mielimy go w młynku do kawy.
    Solone pistacje wyjmujemy z łupinek.
    Zmielony sezam łączymy z płynnym miodem , dodajemy pistacje.
    Wszystko wkładamy do pojemnika wyłożonego folią i lekko przyklepujemy.
    Na wierzch wykładamy naprzemiennie rząd pistacji i solonych pestek słonecznika.
    Zakrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 28 października 2019 Przepis wypróbowany w ostatni weekend. Wyszło pysznie. U mnie konsystencja nawet po długim schłodzeniu nie była bardzo twarda. Może ciut za dużo miodu? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń