Do góry

Desery Przepis na:

Zimowe Rafaello

Zimowe Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1717

Dodano:

Odsłon: 5470

Pyszne ciasto bez pieczenia z kokosem i herbatnikami. Rewelacyjne do kawy i herbaty. Jeśli ktoś lubi połączenie ciast z dodatkiem słonych krakersów można ich użyć zamiast herbatników. Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;)

Składniki

  • 2 ½ szkl mleka,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyzki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szkl cukru,
  • 30dag masła,
  • 25dag wiórek kokosowych,
  • 8 paczek herbatników
  • Adwokat lub spirytus do smaku
  • mini herbatniki z czekoladą
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W ½ szkl mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkl mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami. Ugotować budyń.Wystudzić.

    Masło utrzeć, dodać budyń. Na końcu dodać kokos i adwokat.

  2. Herbatniki wyłożyć w blaszce, na nie nałożyć masę (mają być 4 warstwy herbatników). Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Boki obłożyć mini herbatnikami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń