Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebula smażona.... banalnie prosty, a jednocześnie tak bardzo wszechstronny dodatek do wielu potraw mięsnych od hot dogów, przez burgery, steki. Starodawna polska potrawa właściwie, a w wielu stylowych restauracjach to też rarytas. Pamiętam jak w domu jadało się taką cebulę smażoną i się grymasiło, że to nie żadne jedzenie. A dziś jeszcze do tego ogórek małosolny i chleb ze smalcem ze skwarkami to już w ogóle. Na pewno zgodzicie się ze mną również co do tego, że to nie najzdrowsze połączenie i nie dla każdego. Ja mogę raz na kilka lat sobie pozwolić na taki rarytas.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, łyżka drewniana
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 71
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 219
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 93
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 472
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 71
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 219
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 93
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 472
Składniki
Cebule obieramy i kroimy na połówki. Połówki kroimy na plasterki.
Rozgrzewamy olej na patelni o takiej średnicy, aby cebula się nie gnieździła, a można ją było swobodnie mieszać. Wrzucamy cebulę na olej i smażymy na średnim ogniu do momentu aż cebula zacznie brązowieć na brzegach. Nie należy przesadzić z olejem, bo nie uzyskamy jednolitego brązowego koloru i tłustej potrawy. Lepiej dodać w czasie smażenia troszeczkę, bo będzie trudno ująć. Smażymy około 10 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i jak wolimy, również solą. Tak przygotowaną cebulę nakładamy na kiełbaski z ziemniakami do obiadu, steki, hot dogi, burgery....