Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb pszenno-żytni na drożdżach

chleb pszenno-żytni na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2560

Dodano:

Odsłon: 13590

zdrowy wieloziarnisty i bakaliowy chleb domowy

Składniki

  • 150 g mąki tortowej T450 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650
  • 150 g mąki żytniej razowej T2000 25 g drożdży
  • 6-7 łyżek suszonej pokrzywy 1 saszetka herbaty miętowej 50 g pestek dyni
  • 50 g nasion słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1,5 łyżki babki płesznik
  • 1 garstka suszonych śliwek 1 garstka suszonej żurawiny woda
  • 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i odrobiny wody przygotowuję zaczyn drożdżowy. Odstawiam na 10-15 minut, żeby drożdże ruszyły.
    Pozostałe mąki przesiewam. Dodaję pokrzywę, miętę, suszone owoce, przyprawy i ziarna. Mieszam dokładnie.
    Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam po trochu wody i mieszam do momentu, aż konsystencja będzie ciągle lepka, zwarta, ale ciągle dość łatwa do mieszania łyżką. Odstawiam na około 45-60 minut.
    Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat. Zakładam kopertowo 2-3 razy i obtaczam w mące. Odstawiam na 20-30 minut.
    Piekarnik rozgrzewam do 225 stopni Celsjusza. W środku ustawiam naczynie, w którym będzie pieczony chleb.
    Ciasto przekładam do gorącej formy.
    Piekę 30 minut pod przykrywką.
    Po pół godzinie zdejmuję pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 10 minut.
    Studzę chleb na kratce. Jak wystygnie owijam szczelnie folią spożywczą i trzymam w temperaturze pokojowej lub chłodnym miejscu.
    I na śniadanko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń