Do góry

Dodatki Przepis na:

Ćwikła z chrzanem – tradycyjny przepis

Ćwikła z chrzanem – tradycyjny przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 363 Ocena: 4545

Dodano:

Odsłon: 3281

Ćwikła z chrzanem pojawia się na naszym stole dość często, a na Wielkanoc – to już koniecznie. Bo wszyscy uwielbiamy tradycyjną ćwikłę! Jest odpowiednio ostra, a przy tym aromatyczna i w dodatku niskokaloryczna. Ćwikła z chrzanem wspomaga trawienie ciężkich świątecznych potraw, a zwłaszcza tłustych mięs, pasztetów mięsnych i szynek.

Składniki

  • około 1000 g buraków (ugotowanych lub upieczonych)
  • 120 g świeżego korzenia chrzanu (waga po obraniu) – to moja ulubiona proporcja, a lubię dość wyrazistą ćwikłę
  • 2 łyżki cukru (można zastąpić dowolnym słodzikiem - do smaku)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli + ewentualnie do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • ok. 30 ml domowego octu jabłkowego lub winnego, najlepiej użyć octu pasteryzowanego
  • 1/2 łyżeczki witaminy C (kwasu L-askorbinowego) – używam go jako dodatkowego zabezpieczenia przed niepożądanymi procesami – taki
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwikła z chrzanem – tradycyjny przepis

Przygotowanie

  1. Mam Speedcooka i używam go z lubością, choć to oczywiste, że można się obejść bez niego. Ale po co się męczyć, skoro mam dobry sprzęt? Speedcook można zastąpić Thermomixem, właściwie 1:1. Wszelkie Lidlomixy i inne podobne sprzęty dadzą taki sam efekt – to naprawdę nie jest ważne, jakiego użyjesz urządzenia. Najważniejsze, by było to dla Ciebie maksymalnie łatwe. A kto nie ma żadnego z tych fajnych urządzeń, musi się poświęcić i użyć tarki lub alternatywnie innego dowolnego blendera/miksera/rozdrabniacza. Bo największym wyzwaniem okazuje się tarcie chrzanu.

  2. Świeży, obrany ze skórki korzeń chrzanu miksuj w dzbanie Speedcooka, obroty 8, czas 30 s, z łopatką.

  3. Dodaj pozostałe składniki i rozdrobnij – obroty 5, czas 10 s lub zbliżony, z użyciem łopatki.
    UWAGA! Buraczki można upiec, co jest wielce wskazane, bo wtedy są najsłodsze i pełne smaku. Ale mogą to być także buraki wyłowione ze świątecznego barszczu – to też jest pożądane, bo dzięki temu uzyskujemy dwie pyszne potrawy i nie marnujemy jedzenia. Czyli zero waste w czystej formie!

  4. Sprawdź ostateczny smak ćwikły, czy Ci odpowiada – czasem trzeba dodać szczyptę cukru lub soli, odrobinę kwasu – soku z cytryny, octu jabłkowego, kwasku cytrynowego, witaminy C w proszku. Warto zostawić buraczki z chrzanem w lodówce na pół godzinki, by smaki mogły się zharmonizować.

  5. W ostatecznej ostateczności możesz zastąpić świeży korzeń chrzanu tartym chrzanem ze słoika. W ten sposób uzyskasz tylko namiastkę prawdziwej chrzanowej ćwikły, ale trudno, czasem taka namiastka musi wystarczyć.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń