Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz rozwiązania, aby w prosty sposób przechowywać warzywa, a jednocześnie nadać potrawom wspaniały smak? Idealnym rozwiązaniem jest własnoręcznie wykonana, domowa przyprawa rosołowa do słoików. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników warzywnych i soli.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 89
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 89
Składniki
Obierz marchewki, korzeń pietruszki i selera, umyj, po czym zetrzyj na tarce jarzynowej (o drobnych lub większych oczkach). Z kolei natkę pietruszki, selera i inne zioła dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Możesz także wrzucić wszystkie składniki do rozdrabniacza do warzyw, by uzyskać bardzo drobną strukturę. Przełóż warzywa do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na kilka godzin, aby warzywa puściły sok.
Przez ten czas przygotuj słoiki i zakrętki, dokładnie umyj i wyparz (najlepiej w zmywarce). Mieszankę warzywną przekładaj do słoików i ubijaj łyżką. Na wierzchu powinien wytworzyć się sok. Zakręć słoiki i odstaw do ciemnej i zimnej piwnicy lub przechowuj w lodówce. Domowej jarzynki używaj do przyprawiania zup i sosów. Pamiętaj jednak, by nie dodawać już soli do potraw ze względu na znaczny poziom słoności przyprawy.