Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz rozwiązania, aby w prosty sposób przechowywać warzywa, a jednocześnie nadać potrawom wspaniały smak? Idealnym rozwiązaniem jest własnoręcznie wykonana, domowa przyprawa rosołowa do słoików. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników warzywnych i soli.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5351
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5070
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1333
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5351
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5070
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1333
Składniki
Obierz marchewki, korzeń pietruszki i selera, umyj, po czym zetrzyj na tarce jarzynowej (o drobnych lub większych oczkach). Z kolei natkę pietruszki, selera i inne zioła dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Możesz także wrzucić wszystkie składniki do rozdrabniacza do warzyw, by uzyskać bardzo drobną strukturę. Przełóż warzywa do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na kilka godzin, aby warzywa puściły sok.
Przez ten czas przygotuj słoiki i zakrętki, dokładnie umyj i wyparz (najlepiej w zmywarce). Mieszankę warzywną przekładaj do słoików i ubijaj łyżką. Na wierzchu powinien wytworzyć się sok. Zakręć słoiki i odstaw do ciemnej i zimnej piwnicy lub przechowuj w lodówce. Domowej jarzynki używaj do przyprawiania zup i sosów. Pamiętaj jednak, by nie dodawać już soli do potraw ze względu na znaczny poziom słoności przyprawy.