Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz rozwiązania, aby w prosty sposób przechowywać warzywa, a jednocześnie nadać potrawom wspaniały smak? Idealnym rozwiązaniem jest własnoręcznie wykonana, domowa przyprawa rosołowa do słoików. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników warzywnych i soli.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1340
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4204
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1235
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1340
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4204
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1235
Składniki
Obierz marchewki, korzeń pietruszki i selera, umyj, po czym zetrzyj na tarce jarzynowej (o drobnych lub większych oczkach). Z kolei natkę pietruszki, selera i inne zioła dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Możesz także wrzucić wszystkie składniki do rozdrabniacza do warzyw, by uzyskać bardzo drobną strukturę. Przełóż warzywa do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na kilka godzin, aby warzywa puściły sok.
Przez ten czas przygotuj słoiki i zakrętki, dokładnie umyj i wyparz (najlepiej w zmywarce). Mieszankę warzywną przekładaj do słoików i ubijaj łyżką. Na wierzchu powinien wytworzyć się sok. Zakręć słoiki i odstaw do ciemnej i zimnej piwnicy lub przechowuj w lodówce. Domowej jarzynki używaj do przyprawiania zup i sosów. Pamiętaj jednak, by nie dodawać już soli do potraw ze względu na znaczny poziom słoności przyprawy.