Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowe ciasto francuskie

Domowe ciasto francuskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5687

Dodano:

Odsłon: 1738

Obalam mit, że przygotowanie ciasta francuskiego jest trudne. Z tym przepisem każdy z łatwością sobie poradzi.

Składniki

  • Masło 340g
  • Mąka pszenna 60g
  • Masło 60g
  • Mąka pszenna 220g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe ciasto francuskie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta francuskiego to przygotowanie dwóch składników: części maślanej i ciasta.

    Zaczniemy od części maślanej. Lekko schłodzone masło (340g) kroimy drobno i wrzucamy do misy, dodajemy mąkę (60g) i wszystko razem miksujemy. Po zmiksowaniu masa powinna przypominać masło. Małą formę wyścielamy folią spożywczą i przekładamy do niej część maślaną. Masę należy równo rozłożyć a następnie zawinąć folią i przełożyć do lodówki na co najmniej 1,5h.

  2. Druga część to ciasto. Potrzebujemy 220g mąki pszennej 60g pokrojonego masła, łyżeczki soli i cukru oraz dwóch łyżeczek soku z cytryny (kluczowy składnik). Wszystko musimy zmiksować na gładkie ciasto. Następnie podsypujemy pojemnik mąką i chowamy do lodówki.

  3. Wałkowanie ciasta.

    Wyjmujemy z lodówki część ciastową. Podsypujemy blat lub stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na spory kwadrat. Na środku kwadratu umieszczamy część maślaną a następnie zawijamy ciasto tak aby powstała koperta, która przykryje część maślaną. Teraz wszystko należy rozwałkować tak aby powstał podłużny pas z ciasta. Z wierzchu ciasto oprószamy mąką i zakładamy na 3 części tak jak na zdjęciu. Obracamy ciasto o 90 stopni i znowu wałkujemy tak aby powstał podłużny pas ciasta. Ponownie oprószamy mąką (nadmiar mąki ściągamy z ciasta dłonią lub pędzelkiem) i zakładamy na 3 części. Ciasto chowamy do pojemnika, przykrywamy pokrywką i chowamy do lodówki na pół godziny.

  4. Kolejne wałkowania:

    Scenariusz podobny jak za pierwszy razem. Podsypujemy blat mąką. Ciasto rozwałkowujemy na podłużny pas. Oprószamy mąką, zdejmujemy jej nadmiar. I zakładamy na 3. Powtarzamy czynność jeszcze raz. Przekładamy do pojemnika i chowamy do lodówki.

    Należy wykonać jeszcze jedno takie wałkowanie po czym schłodzić ciasto w lodówce przynajmniej przez godzinę.

    Po tym czasie ciasto jest gotowe do użycia.

    Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym dokładnie pokazuję krok po kroku jak wykonać ciasto francuskie w domu.

    Powodzenia i smacznego!
    Pozdrawiam serdecznie!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń