Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obalam mit, że przygotowanie ciasta francuskiego jest trudne. Z tym przepisem każdy z łatwością sobie poradzi.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 8
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 154
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 166
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 54
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 8
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 154
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 166
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 54
Składniki
Przygotowanie ciasta francuskiego to przygotowanie dwóch składników: części maślanej i ciasta. Zaczniemy od części maślanej. Lekko schłodzone masło (340g) kroimy drobno i wrzucamy do misy, dodajemy mąkę (60g) i wszystko razem miksujemy. Po zmiksowaniu masa powinna przypominać masło. Małą formę wyścielamy folią spożywczą i przekładamy do niej część maślaną. Masę należy równo rozłożyć a następnie zawinąć folią i przełożyć do lodówki na co najmniej 1,5h.
Druga część to ciasto. Potrzebujemy 220g mąki pszennej 60g pokrojonego masła, łyżeczki soli i cukru oraz dwóch łyżeczek soku z cytryny (kluczowy składnik). Wszystko musimy zmiksować na gładkie ciasto. Następnie podsypujemy pojemnik mąką i chowamy do lodówki.
Wałkowanie ciasta. Wyjmujemy z lodówki część ciastową. Podsypujemy blat lub stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na spory kwadrat. Na środku kwadratu umieszczamy część maślaną a następnie zawijamy ciasto tak aby powstała koperta, która przykryje część maślaną. Teraz wszystko należy rozwałkować tak aby powstał podłużny pas z ciasta. Z wierzchu ciasto oprószamy mąką i zakładamy na 3 części tak jak na zdjęciu. Obracamy ciasto o 90 stopni i znowu wałkujemy tak aby powstał podłużny pas ciasta. Ponownie oprószamy mąką (nadmiar mąki ściągamy z ciasta dłonią lub pędzelkiem) i zakładamy na 3 części. Ciasto chowamy do pojemnika, przykrywamy pokrywką i chowamy do lodówki na pół godziny.
Kolejne wałkowania: Scenariusz podobny jak za pierwszy razem. Podsypujemy blat mąką. Ciasto rozwałkowujemy na podłużny pas. Oprószamy mąką, zdejmujemy jej nadmiar. I zakładamy na 3. Powtarzamy czynność jeszcze raz. Przekładamy do pojemnika i chowamy do lodówki. Należy wykonać jeszcze jedno takie wałkowanie po czym schłodzić ciasto w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie ciasto jest gotowe do użycia. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym dokładnie pokazuję krok po kroku jak wykonać ciasto francuskie w domu. Powodzenia i smacznego! Pozdrawiam serdecznie!