Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe kluseczki z gotowanych ziemniaków - kopytka, lub jak mówiła moja babcia "szagówki", bo krojone "na szagę" czyli po skosie. Dobre z każdym sosem - mięsnym, warzywnym, śmietanowym lub tylko podlane masełkiem lub wytopionym boczkiem.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i, jeszcze gorące, przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Odstaw do ostygnięcia. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę - i tu cała filozofia - tyle, aby ciasto było zwarte, ale nie za twarde. Babcia nauczyła mnie sztuczki - ziemniaki w misce dzieliła na krzyż na 4 części. Jedną odkładała, a na jej miejsce wsypywała mąkę. Odłożone ziemniaki wracały do miski. Dodaj jajko i wyrób ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące - dodaj odrobinę mąki, ale nie za wiele. Najlepiej zrobić próbę gotując kawałek ciasta. Ugotowana kluska powinna być miękka, ale nie rozlatująca się. Wyrobione ciasto podziel na porcje i uformuj z nich cienkie (ok. 1,5 - 2 cm średnicy) wałki. Czynność tę wykonaj na posypanym mąką blacie. Wałeczki potnij nożem na 3 - 4 cm kawałki i posyp je delikatnie mąką, aby nie przywarły do blatu.
Zagotuj w garnku osoloną wodę i wrzucaj na wrzątek partiami zrobione kopytka. Wyjmuj po ok. minucie od wypłynięcia. Tu kopytka podane z roladką z indyka i sosem (ratatouille) z cukinii.