Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia. Idealne pieczywo do dań z grilla. Trochę Italii, trochę Warmii. I jest pysznie.
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 351
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 84
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 50
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 351
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 84
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 50
Składniki
Suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać olej i wodę. Wyrobić ręcznie ciasto. Nie może być ścisłe. W razie potrzeby dodać ciepłej wody. Musi być luźne, lekkie i puszyste. Zagniatać do momentu gdy odchodzi od ręki . Przewracać i rozciągać aby dostało dużo powietrza. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 h.
Ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. rozciągnąć. Palcami porobić dołki. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować olejem , posypać suszoną papryką i suszonymi pomidorami ( lubię dużo przypraw). Rozłożyć dodatki. Ja dodałam małe pomidorki i oliwki przekrojone na pół. Pokrojoną w paseczki paprykę i czerwoną cebulkę. Dodałam też mozzarellę i świeżą bazylię. Przykryć ściereczką , niech jeszcze troszkę podrośnie.
Focaccię wstawić do nagrzanego do 170stopni piekarnika i piec około 1/2 h. Focaccia jest pyszna świeża j nazajutrz. Jeśli zostanie. Smacznego.