Do góry

Dodatki Przepis na:

Focaccia

Focaccia

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1024

Dodano:

Odsłon: 411

Focaccia. Idealne pieczywo do dań z grilla. Trochę Italii, trochę Warmii. I jest pysznie.

Składniki

  • O,5 -0,6 kg mąki pszennej tortowej .
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego ( może być oliwa z oliwek)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Focaccia

Przygotowanie

  1. Suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać olej i wodę. Wyrobić ręcznie ciasto. Nie może być ścisłe. W razie potrzeby dodać ciepłej wody. Musi być luźne, lekkie i puszyste. Zagniatać do momentu gdy odchodzi od ręki . Przewracać i rozciągać aby dostało dużo powietrza. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 h.

  2. Ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. rozciągnąć. Palcami porobić dołki. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować olejem , posypać suszoną papryką i suszonymi pomidorami ( lubię dużo przypraw). Rozłożyć dodatki. Ja dodałam małe pomidorki i oliwki przekrojone na pół. Pokrojoną w paseczki paprykę i czerwoną cebulkę. Dodałam też mozzarellę i świeżą bazylię. Przykryć ściereczką , niech jeszcze troszkę podrośnie.

  3. Focaccię wstawić do nagrzanego do 170stopni piekarnika i piec około 1/2 h.

    Focaccia jest pyszna świeża j nazajutrz. Jeśli zostanie.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mangiare 04 maja Wygląda apetycznie ja ją bym nazwała focaccia primavera-wiosna. Veramente buonissima e bellissima. Complimenti! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń