Do góry

Dodatki Przepis na:

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 2158

Dodano:

Odsłon: 2708

bo my bardzo lubimy szparagi ;-)

Składniki

  • szparagi - 1 pęczek
  • małe ziemniaczki - 500 g
  • cebula - 2 szt.
  • jajka - 10 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • curry - 1 łyżeczka
  • chili w płatkach - 1 płaska łyżeczka
  • ser cheddar - 100 g
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Frittata ze szparagami

Przygotowanie

  1. szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy stwardniałe części, a potem kroimy w ok. 2 cm kawałki, zostawiając w całości główki

  2. ziemniaczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 5 min, po tym czasie wrzucamy szparagi i gotujemy kolejne 2 minuty, po czym odlewamy wodę

  3. cebulę kroimy w piórka i smażymy na 2 łyżkach oleju aż się zeszkli, potem dosypujemy chili i curry i smażymy jeszcze minutę

  4. na dnie formy na tartę rozkładamy ziemniaczki przekrojone na połowę, na ziemniaczkach rozkładamy cebulę, a na cebuli szparagi

  5. jajka wybijamy do miski, solimy i ubijamy na gładką masę, którą wlewamy na formę

  6. cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy równomiernie po całej powierzchni frittaty

  7. całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 min, no i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń