Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przełamujemy pikantnym chilli i aromatycznym rozmarynem. Gratin jest świetnym dodatkiem do mięs.
Naczynie żaroodporne
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 293
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 911
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7222
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8759
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 293
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 911
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7222
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8759
Składniki
Bataty myjemy i obieramy. Tniemy na bardzo cienkie plasterki - można to zrobić w melakserze lub bardzo ostrym nożem. Przyprawy mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy plasterki batatów na zakładkę. Co drugą warstwę posypujemy przyprawami. Całość zalewamy śmietanką i na górze układamy rozmaryn. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez 45 minut, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bataty są już miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy rozmaryn, a zapiekankę dzielimy na porcje.