Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przełamujemy pikantnym chilli i aromatycznym rozmarynem. Gratin jest świetnym dodatkiem do mięs.
Gratin z batatów
Składniki
- Bataty - 2szt (po około 500-600g)
- Olej - do posmarowania naczynia żaroodpornego
- Śmietanka 30% - 100ml
- Rozmaryn - kilka gałązek
- Przyprawy:
- pieprz ziołowy - 1 łyżka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- chilli mielone - 1 niecała łyżeczka
- czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
Składniki
- Bataty - 2szt (po około 500-600g)
- Olej - do posmarowania naczynia żaroodpornego
- Śmietanka 30% - 100ml
- Rozmaryn - kilka gałązek
- Przyprawy:
- pieprz ziołowy - 1 łyżka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- chilli mielone - 1 niecała łyżeczka
- czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki

Potrzebne przybory kuchenne
Naczynie żaroodporne
Etapy przygotowania
Bataty myjemy i obieramy. Tniemy na bardzo cienkie plasterki - można to zrobić w melakserze lub bardzo ostrym nożem. Przyprawy mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy plasterki batatów na zakładkę. Co drugą warstwę posypujemy przyprawami. Całość zalewamy śmietanką i na górze układamy rozmaryn. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez 45 minut, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bataty są już miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy rozmaryn, a zapiekankę dzielimy na porcje.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 84

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16439
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 84

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16439



Składniki
- Bataty - 2szt (po około 500-600g)
- Olej - do posmarowania naczynia żaroodpornego
- Śmietanka 30% - 100ml
- Rozmaryn - kilka gałązek
- Przyprawy:
- pieprz ziołowy - 1 łyżka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- chilli mielone - 1 niecała łyżeczka
- czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
Bataty myjemy i obieramy. Tniemy na bardzo cienkie plasterki - można to zrobić w melakserze lub bardzo ostrym nożem. Przyprawy mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy plasterki batatów na zakładkę. Co drugą warstwę posypujemy przyprawami. Całość zalewamy śmietanką i na górze układamy rozmaryn. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez 45 minut, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bataty są już miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy rozmaryn, a zapiekankę dzielimy na porcje.
Oj tak, bardzo lubię ten dodatek:)
Batat bardzo wdzięczne warzywo gratuluję