Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przełamujemy pikantnym chilli i aromatycznym rozmarynem. Gratin jest świetnym dodatkiem do mięs.
Naczynie żaroodporne
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 155
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 223
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 155
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 223
Składniki
Bataty myjemy i obieramy. Tniemy na bardzo cienkie plasterki - można to zrobić w melakserze lub bardzo ostrym nożem. Przyprawy mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy plasterki batatów na zakładkę. Co drugą warstwę posypujemy przyprawami. Całość zalewamy śmietanką i na górze układamy rozmaryn. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez 45 minut, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bataty są już miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy rozmaryn, a zapiekankę dzielimy na porcje.