Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świetny ketchup, który niczemu nie ustępuje temu ze sklepu - jest nawet zdecydowanie lepszy, bo wiadomo "co w nim siedzi" :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20414
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9536
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2092
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 712
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20414
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9536
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2092
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 712
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Składniki
Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy solą, dobrze mieszamy i odstawiamy na minimum 3 godziny w chłodne miejsce. Można również zrobić to wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Po tym czasie przekładamy do wysokiego garnka i smażymy 45 minut bez przykrywania. Cukinia i cebula powinna nam się ładnie przez ten czas rozprażyć. Następnie dodajemy cukier i ocet i smażymy kolejne 20 minut często mieszając. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze 5 minut, żeby się wszystko ładnie połączyło. Zostawiamy do przestygnięcia.
Wystudzoną masę blendujemy i zagotowujemy - na tym etapie najlepiej przykryć pokrywką bo ketchup jest już gęsty i może zapryskać nam całą kuchnię :) Gorący ketchup przekładamy do słoiczków i stawiamy do góry dnem, żeby się zawekował.
Jemy ze smakiem jako dodatek do kanapek, pizzy, makaronów itd...
Moja uwaga: napisałam, że można dać paprykę ostrą lub pieprz cayenne lub chili - wszystko zależy od indywidualnego smaku. Ja dałam paprykę ostrą i moim zdaniem jest wystarczająco ostry.