Ketchup to doskonale znany dodatek do frytek, kanapek i wielu innych przekąsek. Jak się okazuje, doskonałym dodatkiem do nich jest nie tylko sos zrobiony na bazie pomidorów - oryginalnym pomysłem będzie wykorzystanie innych warzyw, z których łatwo przygotujesz pyszny domowy ketchup. Wypróbuj poniższy przepis raz, a zagości u ciebie na stałe.
Ketchup z cukinii, papryki i cebuli
Składniki
- 2 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 0,5 kg cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
Składniki
- 2 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 0,5 kg cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki

Potrzebne przybory kuchenne
Blender
Etapy przygotowania
Cukinię obierz ze skórki i wydrąż z niej środek. Paprykę również pozbaw skórki i gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa, łącznie z cebulą, zetrzyj na grubych oczkach na tarce, dodaj do nich sól i dobrze wymieszaj. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Następnie warzywa odciśnij z nadmiaru soku i przełóż je do garnka. Gotuj je przez ok. 0,5 godziny. Po upływie tego czasu dodaj do nich ocet i cukier, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut co pewien czas mieszając całość.
W kolejnym kroku dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj przez kolejne 20 minut często mieszając zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia jego zawartości. Kiedy warzywa lekko ostygną, zblenduj je na gładką masę.
Gotową pulpę przełóż do czystych, wyparzonych wcześniej słoiczków i pasteryzuj zawartość przez około 10 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 42
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 506

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 75998

Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 102
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 42
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 506

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 75998

Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 102



Składniki
- 2 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 0,5 kg cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
Cukinię obierz ze skórki i wydrąż z niej środek. Paprykę również pozbaw skórki i gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa, łącznie z cebulą, zetrzyj na grubych oczkach na tarce, dodaj do nich sól i dobrze wymieszaj. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Następnie warzywa odciśnij z nadmiaru soku i przełóż je do garnka. Gotuj je przez ok. 0,5 godziny. Po upływie tego czasu dodaj do nich ocet i cukier, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut co pewien czas mieszając całość.
W kolejnym kroku dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj przez kolejne 20 minut często mieszając zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia jego zawartości. Kiedy warzywa lekko ostygną, zblenduj je na gładką masę.
Gotową pulpę przełóż do czystych, wyparzonych wcześniej słoiczków i pasteryzuj zawartość przez około 10 minut.
Pyszotka:)
Smakowita zupka.;)