Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ketchup to doskonale znany dodatek do frytek, kanapek i wielu innych przekąsek. Jak się okazuje, doskonałym dodatkiem do nich jest nie tylko sos zrobiony na bazie pomidorów - oryginalnym pomysłem będzie wykorzystanie innych warzyw, z których łatwo przygotujesz pyszny domowy ketchup. Wypróbuj poniższy przepis raz, a zagości u ciebie na stałe.
Blender
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2032
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 438
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2032
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 438
Składniki
Cukinię obierz ze skórki i wydrąż z niej środek. Paprykę również pozbaw skórki i gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa, łącznie z cebulą, zetrzyj na grubych oczkach na tarce, dodaj do nich sól i dobrze wymieszaj. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Następnie warzywa odciśnij z nadmiaru soku i przełóż je do garnka. Gotuj je przez ok. 0,5 godziny. Po upływie tego czasu dodaj do nich ocet i cukier, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut co pewien czas mieszając całość.
W kolejnym kroku dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj przez kolejne 20 minut często mieszając zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia jego zawartości. Kiedy warzywa lekko ostygną, zblenduj je na gładką masę.
Gotową pulpę przełóż do czystych, wyparzonych wcześniej słoiczków i pasteryzuj zawartość przez około 10 minut.