Do góry

Dodatki Przepis na:

Masło domowe

Masło domowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 154

Dodano:

Odsłon: 475

Najlepsze masło to samodzielnie zrobione. Smak i zapach genialne.

Składniki

  • Śmietana 500g najlepiej wiejska prawdziwa gęsta lub taka o możliwie najwyższej zawartości tłuszczu np 36% lub więcej
  • Czosnek
  • Zioła
  • Sól
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Masło domowe

Przygotowanie

  1. Masło robi się w maselnicy, ale jest to dłuższa robota i męcząca. Nie mam maselnicy więc użyłam robota kuchennego. Można też wykorzystać duży słoik. Śmietankę wlałam do misy robota. Ubijałam do momentu aż pojawiły się grudki masła i wydzieliła się maślanka.

  2. Przecedziłam przez sito. Maślankę zostawiam. Masło uformowałam w kulkę włożyłam do miski z zimną wodą i lekko uciskałam żeby pozbyć się reszek maślanki. Wodę zmieniłam kilka razy aż była czysta. Następnie wyjęłam masło i uciskając usuwałam resztę wody. Teraz można dodać sól ,czosnek lub zioła w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać. Wszysko dobrze wymieszać i przełożyć do maselniczki. U mnie tym razem naturalne bez dodatków. :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń