Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś muhammara, o której od dawna myślałam, ale jakoś się nie składało, żeby ją przygotować. Ale teraz mam dużo papryki i mogę poszaleć, więc i na ten pyszny syryjski dip nadszedł czas. A ponieważ uwielbiam paprykę, to muhammara jest dla mnie idealna. Dzięki niej można trochę bliżej poznać smaki pochodzące z Bliskiego Wschodu, a dokładniej - z Syrii. Obecnie ta paprykowa pasta rozprzestrzeniła się na sąsiednie kraje i teraz jada się podobne małe dania w Turcji, Libanie, Izraelu, a niekiedy nawet w północnej Afryce. A także - za sprawą książek kucharskich i Internetu - w najdalszych zakątkach świata, czyli wszędzie tam, gdzie żyją smakosze.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1410
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 414
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1410
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 414
Składniki
Melasa z granatów to bardzo skoncentrowany sok z granatów. Ma syropową konsystencję i wyrazisty, słodko-kwaśny smak. Gorąco polecam jej użycie do dzisiejszego przepisu na muhammarę, ponieważ nadaje dipowi idealną równowagę słodyczy i kwaskowatości. Melasa z granatów nie jest trudna do zdobycia, jeśli bywa się w sklepach z produktami tureckimi lub arabskimi. Ale jeśli nie możesz jej znaleźć, w ostateczności zastąp melasę, dodając do muhammary 2 łyżeczki syropu klonowego i 2 łyżeczki soku z cytryny.
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i wszystkie pestki, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem. Mają być położone skórką do góry. Na moich zdęciach widać więcej papryk, bo za jednym zamachem upiekłam większą ilość z myślą o przygotowaniu szakszuki do słoików. Więc nie kieruj się wyłącznie zdjęciami!
Piecz je przez 20-30 minut w 200 stopniach, najlepiej na funkcji grill - do momentu, aż skórka na paprykach częściowo sczernieje.
Gorące papryki przełóż szczypcami do miski lub garnka, a następnie połóż na nich papier od pieczenia lub arkusz papieru śniadaniowego i przykryj pokrywką.
Gdy papryki ostygną w takich warunkach, łatwo będzie zdjąć z nich skórkę.
Zamiast piec papryki, możesz wykorzystać strąki ze słoika, który przygotowaliśmy wcześniej. Czasem też można kupić słoiki z pieczoną papryką w sklepie.
W robocie kuchennym umieść bułkę tartą, orzechy włoskie, czosnek, płatki chili, kmin rzymski i szczyptę pieprzu.
Zmiel w taki sposób, aby powstał proszek.
Dodaj upieczone papryki bez skórki, sok z cytryny, oliwę oraz gęstą melasę z granatów i ćwierć łyżeczki soli na początek.
Miksuj pulsacyjnie, aż masa będzie kremowa i na koniec dopraw do smaku solą (dodałam jeszcze ćwierć łyżeczki). Dawniej ucierało się pastę w moździerzu i nadal można tak robić, ale mamy przecież XXI wiek, więc warto korzystać z nowoczesnych urządzeń.
Pasta ma być gęsta i mieć wyrazisty, równocześnie pikantny, kwaśny i słodki smak. Do regulacji konsystencji użyj soku powstałego podczas pieczenia papryki, ponieważ jest aromatyczny i pełen smaku. Ja musiałam tego soku dodać dość sporo, żeby pasta nie była sucha.
Przełóż do miseczki, udekoruj świeżą miętą i podawaj.
Najprościej jest podać muhammarę samodzielnie, jako pyszny dip. Nabieraj ją kawałkami ciepłej pity, chipsami pita, krakersami, tostami lub świeżymi warzywami. Świetne będą ogórki, marchewki, kalarepka czy rzodkiewki.
Jest to również wspaniały dodatek do talerza meze. Podawaj ją z aromatycznymi przekąskami, takimi jak oliwki, ser lub prażone orzechy. Serwuj gościom na talerzu, aby mogli się nią delektować podczas spotkania towarzyskiego, lub delektuj się nią jako niezobowiązującą, letnią kolacją bez gotowania.
Posmaruj muhammarą kanapkę z halloumi i grillowanymi warzywami. Nałóż kleks dipu do miski z kuskusem, chrupiącą ciecierzycą, pokrojonymi w kostkę ogórkami, pomidorami i miętą. Polej nią kawałki frittaty, aby uzyskać wyrazisty smak. Możliwości jest wiele, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Smacznego!