Do góry

Dodatki Przepis na:

Nadzienie do rogali Marcińskich. Część 2/3

Nadzienie do rogali Marcińskich.  Część 2/3

Autor:

Przepisów i artykułów: 1651 Ocena: 24457

Dodano:

Odsłon: 1149

Przepis na nadzienie do rogali Marcińskich.

Składniki

  • 250 gram białego maku
  • olejek migdałowy duży
  • pół szklanki cukru
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram blanszowanych migdałów
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 250 ml śmietanki 30 % tłuszczu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Nadzienie do rogali Marcińskich. Część 2/3

Przygotowanie

  1. a - blanszowanie migdałów, zalane wrzącą wodą migdały parzymy 5 minut, ostudzone obieramy z brązowej łuski.

    b - do gotującej wody wsypujemy biały mak, pamiętajmy o mieszaniu, doprowadzamy do wrzenia i parzymy 10 minut.

    c - kroimy migdały,

    d - ugotowany mak odcedzamy na gęstym sicie i odstawiamy do ostygnięcia, ostudzony mak mielimy dwa razy bardzo drobno,


  2. Do garnka wlewamy śmietanę i cukier, zagotowujemy, dodajemy zmielony mak, pokrojone orzechy, wsypujemy wcześniej blanszowane i pokrojone migdały, skórki pomarańczowe i rodzynki, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 października 2019 Jestem pełna podziwu dla tych co robią rogale św marcińskie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń