Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe pesto z wiosennej pokrzywy :)
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 88
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 196
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7986
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 88
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 196
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7986
Składniki
Listki pokrzywy dokładnie myjemy w ciepłej, a później w zimnej wodzie, a następnie dokładnie je osuszamy.
Orzechy nerkowca prażymy delikatnie na patelni i studzimy. Ostudzone orzechy rozbijamy w moździerzu.
Twardy ser owczy (u mnie wędzony) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Liście pokrzywy siekamy, przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy około 250 ml oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i miksujemy do odpowiedniego rozdrobnienia zieleniny i czosnku.
Na koniec dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, pozostałą część oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy lub jeszcze przez chwilę miksujemy. Całość doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu).
Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce. * z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiczki. Pesto z pokrzywy świetnie komponuje się z makaronem. Życzę smacznego! :)