Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe pesto z wiosennej pokrzywy :)
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 264
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2189
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1865
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 549
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 264
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2189
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1865
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 549
Składniki
Listki pokrzywy dokładnie myjemy w ciepłej, a później w zimnej wodzie, a następnie dokładnie je osuszamy.
Orzechy nerkowca prażymy delikatnie na patelni i studzimy. Ostudzone orzechy rozbijamy w moździerzu.
Twardy ser owczy (u mnie wędzony) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Liście pokrzywy siekamy, przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy około 250 ml oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i miksujemy do odpowiedniego rozdrobnienia zieleniny i czosnku.
Na koniec dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, pozostałą część oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy lub jeszcze przez chwilę miksujemy. Całość doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu).
Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce. * z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiczki. Pesto z pokrzywy świetnie komponuje się z makaronem. Życzę smacznego! :)