Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 10095

Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe pesto z wiosennej pokrzywy :)

Składniki

  • 280 g młodej pokrzywy
  • 120 g orzechów nerkowca
  • 100 g wędzonego sera owczego
  • 300 ml oliwy z oliwek
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 płaska łyżeczka ksylitolu
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Listki pokrzywy dokładnie myjemy w ciepłej, a później w zimnej wodzie, a następnie dokładnie je osuszamy.

  2. Orzechy nerkowca prażymy delikatnie na patelni i studzimy.

    Ostudzone orzechy rozbijamy w moździerzu.

  3. Twardy ser owczy (u mnie wędzony) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  4. Liście pokrzywy siekamy, przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy około 250 ml oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i miksujemy do odpowiedniego rozdrobnienia zieleniny i czosnku.

  5. Na koniec dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, pozostałą część oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy lub jeszcze przez chwilę miksujemy. Całość doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu).

  6. Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce.

    * z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiczki.

    Pesto z pokrzywy świetnie komponuje się z makaronem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń