Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe pesto z wiosennej pokrzywy :)
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 400
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2254
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1004
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 400
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2254
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1004
Składniki
Listki pokrzywy dokładnie myjemy w ciepłej, a później w zimnej wodzie, a następnie dokładnie je osuszamy.
Orzechy nerkowca prażymy delikatnie na patelni i studzimy. Ostudzone orzechy rozbijamy w moździerzu.
Twardy ser owczy (u mnie wędzony) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Liście pokrzywy siekamy, przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy około 250 ml oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i miksujemy do odpowiedniego rozdrobnienia zieleniny i czosnku.
Na koniec dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, pozostałą część oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy lub jeszcze przez chwilę miksujemy. Całość doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu).
Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce. * z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiczki. Pesto z pokrzywy świetnie komponuje się z makaronem. Życzę smacznego! :)