Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy

Autor:

Przepisów i artykułów: 298 Ocena: 5396

Dodano:

Odsłon: 855

Zdrowy dodatek do pieczywa lub np makaronu. Nie wspomnę już o dobroczynnym działaniu pokrzywy dla zdrowia.W kwietniu i maju jest najlepszy czas na jej zbieranie oczywiście gdzieś z dala od miasta :)

Składniki

  • Pokrzywa ok 4 garści liści (podaję ilosć na mały słioczek)
  • Słonecznik łuskany ok 2 łyżki
  • Oliwa ok 1/3 szklanki
  • Ząbek czosnku
  • Sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Listki pokrzywy (zbieramy najlepiej te górne) zblanszować.

    Słonecznik krótko podprażyć na patelni.

    Zblanszowaną pokrzywę pokroić drobniej,dodać słonecznik,czosnek i oliwę a następnie wszystko zmiksować doprawiając do smaku odrobinką soli.Jeśli pesto będzie za gęste można dodać trochę więcej oliwy.

    Przechowywać w lodówce.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń