Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos aioli to wyjątkowo aromatyczny, wyrazisty w smaku i kremowy sos czosnkowy z subtelną nutką cytryny. Aioli (czosnek, olej) to słynny sos na całym świecie, zakorzeniony jest w tradycji kulinarnej Morza Śródziemnego, nazywany jest również masłem Prowansji. Ma wszechstronne zastosowanie, od dań mięsnych, grillowanych warzyw, dipów, frytek, po smarowidło na pieczywo. Przygotujesz go niesamowicie szybko, a smak zachwyca!
blender, miska (opcjonalnie)
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 74
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 74
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Składniki
Do wysokiego naczynia wbij żółtka. Dodaj posiekany bardzo drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon i wymieszaj.
Następnie dodawaj powoli oliwę z oliwek i zacznij blendować. Dbaj o to, aby oliwa wchłaniała się stopniowo.
Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotowe!
Sos aioli smakuje jeszcze lepiej gdy jest nieco schłodzony, także najlepiej przechowuj go w lodówce przynajmniej przez kilkanaście minut.