Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos aioli to wyjątkowo aromatyczny, wyrazisty w smaku i kremowy sos czosnkowy z subtelną nutką cytryny. Aioli (czosnek, olej) to słynny sos na całym świecie, zakorzeniony jest w tradycji kulinarnej Morza Śródziemnego, nazywany jest również masłem Prowansji. Ma wszechstronne zastosowanie, od dań mięsnych, grillowanych warzyw, dipów, frytek, po smarowidło na pieczywo. Przygotujesz go niesamowicie szybko, a smak zachwyca!
blender, miska (opcjonalnie)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 338
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1299
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 338
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1299
Składniki
Do wysokiego naczynia wbij żółtka. Dodaj posiekany bardzo drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon i wymieszaj.
Następnie dodawaj powoli oliwę z oliwek i zacznij blendować. Dbaj o to, aby oliwa wchłaniała się stopniowo.
Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotowe!
Sos aioli smakuje jeszcze lepiej gdy jest nieco schłodzony, także najlepiej przechowuj go w lodówce przynajmniej przez kilkanaście minut.