Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnych lub do popularnej potrawy angielskiej zwanej 'cauliflower cheese", jaką jest podgotowany kalafior polany sosem beszamelowym i zapieczony w piekarniku. Trudność zawsze sprawia szacunek, ile sosu na ile kalafiora? Zawsze można posypać dodatkową ilością sera żółtego i sprawa załatwiona. Rada: posypanie sosu gałką muszkatołową sprawi, że zapiekanka będzie miała ładniejszy kolor, bo ładniej się podpiecze.
Tarka do jarzyn, rondelek, łyżka, łyżeczka, trzepaczka do jajek (opcjonalnie)
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5580
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5580
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Rozpuszczamy masło w rondelku, a następnie dodajemy mąkę i dobrze rozprowadzamy.
Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo niewielką ilość mleka ciągle mieszając, a potem więcej aż do wykorzystania całej miarki.
Stawiamy rondelek znów na malutki ogień i dodajemy łyżeczkę masła orzechowego i ciągle mieszamy aż się rozpuści nie dopuszczając do przylgnięcia sosu do dna rondelka. Jeśli trzeba, zdejmujemy z ognia.
Sos beszamelowy powinien stać się gęsty. Dodajemy sól, jeśli trzeba.
Dodajemy starty na tarce jarzynowej o grubych oczkach ser i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera.Jeśli sos nam wyszedł zbyt gęsty, w każdej chwili można dodać trochę mleka i wymieszać. Jeśli nie robimy sosu z masłem orzechowym, s sos wyszedł zbyt rzadki, dodajemy masło orzechowe, aby sos zagęścić. Ponieważ tym razem nie miałam mojego ulubionego sera z nutą orzechów, dodałam masło orzechowe. Posypujemy po wierzchu gałką muszkatołową, a jeśli jeszcze rzucamy na wierzch ser, oprószamy ser gałka muszkatołową dla uzyskania ładnego złotego koloru.