Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnych lub do popularnej potrawy angielskiej zwanej 'cauliflower cheese", jaką jest podgotowany kalafior polany sosem beszamelowym i zapieczony w piekarniku. Trudność zawsze sprawia szacunek, ile sosu na ile kalafiora? Zawsze można posypać dodatkową ilością sera żółtego i sprawa załatwiona. Rada: posypanie sosu gałką muszkatołową sprawi, że zapiekanka będzie miała ładniejszy kolor, bo ładniej się podpiecze.
Tarka do jarzyn, rondelek, łyżka, łyżeczka, trzepaczka do jajek (opcjonalnie)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
Rozpuszczamy masło w rondelku, a następnie dodajemy mąkę i dobrze rozprowadzamy.
Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo niewielką ilość mleka ciągle mieszając, a potem więcej aż do wykorzystania całej miarki.
Stawiamy rondelek znów na malutki ogień i dodajemy łyżeczkę masła orzechowego i ciągle mieszamy aż się rozpuści nie dopuszczając do przylgnięcia sosu do dna rondelka. Jeśli trzeba, zdejmujemy z ognia.
Sos beszamelowy powinien stać się gęsty. Dodajemy sól, jeśli trzeba.
Dodajemy starty na tarce jarzynowej o grubych oczkach ser i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera.Jeśli sos nam wyszedł zbyt gęsty, w każdej chwili można dodać trochę mleka i wymieszać. Jeśli nie robimy sosu z masłem orzechowym, s sos wyszedł zbyt rzadki, dodajemy masło orzechowe, aby sos zagęścić. Ponieważ tym razem nie miałam mojego ulubionego sera z nutą orzechów, dodałam masło orzechowe. Posypujemy po wierzchu gałką muszkatołową, a jeśli jeszcze rzucamy na wierzch ser, oprószamy ser gałka muszkatołową dla uzyskania ładnego złotego koloru.