Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnych lub do popularnej potrawy angielskiej zwanej 'cauliflower cheese", jaką jest podgotowany kalafior polany sosem beszamelowym i zapieczony w piekarniku. Trudność zawsze sprawia szacunek, ile sosu na ile kalafiora? Zawsze można posypać dodatkową ilością sera żółtego i sprawa załatwiona. Rada: posypanie sosu gałką muszkatołową sprawi, że zapiekanka będzie miała ładniejszy kolor, bo ładniej się podpiecze.
Tarka do jarzyn, rondelek, łyżka, łyżeczka, trzepaczka do jajek (opcjonalnie)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 232
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3605
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 232
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3605
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Rozpuszczamy masło w rondelku, a następnie dodajemy mąkę i dobrze rozprowadzamy.
Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo niewielką ilość mleka ciągle mieszając, a potem więcej aż do wykorzystania całej miarki.
Stawiamy rondelek znów na malutki ogień i dodajemy łyżeczkę masła orzechowego i ciągle mieszamy aż się rozpuści nie dopuszczając do przylgnięcia sosu do dna rondelka. Jeśli trzeba, zdejmujemy z ognia.
Sos beszamelowy powinien stać się gęsty. Dodajemy sól, jeśli trzeba.
Dodajemy starty na tarce jarzynowej o grubych oczkach ser i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera.Jeśli sos nam wyszedł zbyt gęsty, w każdej chwili można dodać trochę mleka i wymieszać. Jeśli nie robimy sosu z masłem orzechowym, s sos wyszedł zbyt rzadki, dodajemy masło orzechowe, aby sos zagęścić. Ponieważ tym razem nie miałam mojego ulubionego sera z nutą orzechów, dodałam masło orzechowe. Posypujemy po wierzchu gałką muszkatołową, a jeśli jeszcze rzucamy na wierzch ser, oprószamy ser gałka muszkatołową dla uzyskania ładnego złotego koloru.