Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sosik to prawdziwy "sztosik":) Tak naprawdę to możemy go przygotować z dowolnych grzybów leśnych - świeżo zebranych lub mrożonych. Ja przygotowałam go z świeżych maślaków, zbieranych w słoneczny dzień dzięki czemu miały mało "śluzu" i łatwo było je oczyścić. Do sosu dodałam bulion warzywny z kostki ale możemy użyć delikatnego rosołu. Sos pysznie smakuje z pieczywem, dowolną kaszą,ryżem lub ziemniakami w różnej postaci /gotowane, placki lub kotlety ziemniaczane/
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 49
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1351
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1206
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 162
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 49
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1351
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1206
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 162
Składniki
Maślaki obieramy ze skórki i dokładnie oczyszczamy.Możemy dodatkowo szybko opłukać pod zimną wodą i odsączyć. Duże grzyby przekrawamy na pół a małe zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło a następnie dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek. Smażymy ok. 1 min i dodajemy grzyby.Smażymy ok 5-7 min często mieszając. Wlewamy ciepły bulion i dusimy na średnim ogniu 10-15 min - aż maślaki będą miękkie. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym i dodajemy pokrojoną mozzarellę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając aż ser się rozpuści a sos nabierze jednolitej konsystencji i zgęstnieje. Podajemy na gorąco od razu po przygotowaniu.