Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sosik to prawdziwy "sztosik":) Tak naprawdę to możemy go przygotować z dowolnych grzybów leśnych - świeżo zebranych lub mrożonych. Ja przygotowałam go z świeżych maślaków, zbieranych w słoneczny dzień dzięki czemu miały mało "śluzu" i łatwo było je oczyścić. Do sosu dodałam bulion warzywny z kostki ale możemy użyć delikatnego rosołu. Sos pysznie smakuje z pieczywem, dowolną kaszą,ryżem lub ziemniakami w różnej postaci /gotowane, placki lub kotlety ziemniaczane/
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10374
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336722
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4207
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423406
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10374
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336722
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4207
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423406
Składniki
Maślaki obieramy ze skórki i dokładnie oczyszczamy.Możemy dodatkowo szybko opłukać pod zimną wodą i odsączyć. Duże grzyby przekrawamy na pół a małe zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło a następnie dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek. Smażymy ok. 1 min i dodajemy grzyby.Smażymy ok 5-7 min często mieszając. Wlewamy ciepły bulion i dusimy na średnim ogniu 10-15 min - aż maślaki będą miękkie. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym i dodajemy pokrojoną mozzarellę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając aż ser się rozpuści a sos nabierze jednolitej konsystencji i zgęstnieje. Podajemy na gorąco od razu po przygotowaniu.