Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z mąki pełnoziarnistej. Prosto i smacznie. Z podanych składników otrzymałam makaron na 1-2 porcje.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 144
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 34
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 103
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5894
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1441
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 144
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 34
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 103
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5894
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1441
Składniki
1. Nasyp mąkę na stolnicę, uformuj kopiec z dziurką w środku i wbij jajko. 2.Dodaj szczyptę soli. 3 Zmieszaj delikatnie widelcem jajko z mąką z góry kopca. 4. Kiedy jajko wymiesza się z mąką, zacznij ugniatać ciasto rękoma na oprószonej mąką stolnicy. 5. Ugniataj przez kilka minut, dopóki nie zrobi się miękkie, gładkie i elastyczne o jednorodnej strukturze. 6. Wtedy zamknij je w plastikowej torebce lub zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. 7. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj ciasto na gładki płat grubości 1 mm. 8. Oprósz mąką, zwiń w rulon i pokrój na grubość 8 mm. 9. Pokrojony makaron zwiń w gniazdka. 10. W czasie kiedy makaron odpoczywa zagotuj 1 litr wody. 11. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 2 łyżeczki soli. 12. Gdy woda się gotuje wrzuć makaron i ugotuj al dente (ok. 5 minut). 13. Nie dodawaj oliwy, a po ugotowaniu nie przelewaj zimną wodą. 14. Gdy makaron jest gotowy wymieszaj z sosem np. bolognese. 15. Smacznego.