Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki fondant to popularna przystawka, zwłaszcza w wykwintnych restauracjach. Dzięki chrupiącej skórce i niemal rozpływającemu się w ustach wnętrzu, francuska przystawka ziemniaczana świetnie prezentuje się na talerzu i jest niezwykle smaczna. Przygotowanie jest łatwiejsze, niż się wydaje - ziemniaki najpierw smaży się na patelni, aż będą chrupiące, a następnie dusi się je w piekarniku w aromatycznym bulionie z czosnku, masła, ziół i bulionu warzywnego. Jeśli więc szukamy jako dodatek czegoś innego niż gotowane ziemniaki, frytki czy puree ziemniaczane polecam ziemniaki fondant.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 22
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 378
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 441
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 160
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 22
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 378
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 441
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 160
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 160° C. Obrac ziemniaki i odciac koncówki, aby bulwy mogly stac pionowo. W zaleznosci od wielkosci ziemniaki przekroic na pól, tworzac kawalki o wysokosci ok. 3-5 cm i troche posolic. Rozgrzac olej na patelni, wlozyc ziemniaki i dodac do smazenia maslo, zmiazdzony czosnek, tymianek i rozmaryn. Smazyc góre i dól ziemniaków na srednim ogniu przez ok. 5-7 minut (kazda strone), az beda zlocistobrazowe i chrupiace. Nastepnie zalac chrupiace ziemniaki bulionem warzywnym i dusic w piekarniku przez ok. 30 minut. Jesli nie mamy zaroodpornej patelni, przelozyc wszystko do foremki zaroodpornej.
Zamiast dusic w piekarniku, mozna ziemniaki dusic na posrednim ogniu grilla.
Przed podaniem doprawic ziemniaki pieprzem i platkami soli morskiej.