Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jest pyszna, orzeźwiająca i doskonale gasi pragnienie. Dzieci ją uwielbiają, Przygotowana na bazie owoców cytrusowych i syropu miętowego jest rewelacyjna w smaku. Zrobienie jej zajmie chwilę, więc polecam :-)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 599
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12118
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13501
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 599
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12118
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13501
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Składniki
Najpierw przygotować syrop miętowy. Do rondelka wlać 10 łyżek wody, chwilę podgrzać, dodać cukier brązowy, dokładnie wymieszać aż się rozpuści, dodać pocięte gałązki mięty i całość wymieszać. Od momentu zagotowania gotować ok. 5 minut, syrop przelać przez gęste sitko i zostawić do wystudzenia.
Teraz przygotować sok z owoców. Wszystkie owoce dokładnie umyć, a dodatkowo po jednej pomarańczy i cytrynie oraz limonkę sparzyć. Wycisnąć sok z 3 pomarańczy, 3 cytryn i połowy limonki, resztę owoców pokroić w cienkie plastry. Przygotować duży dzbanek ok. 2 l lub garnek - będzie potrzebny do wymieszania lemoniady. Ponadto przygotować mniejszy dzbanek i szklanki. Pokrojone owoce, kostki lodu oraz listki mięty przełożyć do mniejszego dzbanka i do szklanek. W dużym dzbanku lub garnku wymieszać sok z syropem miętowym, a resztę uzupełnić wodą ok. 1,5 l. Dokładnie wymieszać i przelać do dzbanka i szklanek. Lemoniada gotowa, można się delektować :-) SMACZNEGO!!!