Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z suszu jest doskonałym napojem zarówno na ciepło jak i na zimno . Cudownie smaczna esensja suszonych owoców a równocześnie ukojenie dla układu trawiennego . Przyjęło się , że kompot z suszu podawany jest na Święta Bożego Narodzenia . Ja robię go również w jesienny czy zimowy czas .
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1039
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 763
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 115
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1039
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 763
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 115
Składniki
Ilość suszonych owoców jest dowolna ale nie zbyt mała by zachować esensję smaku . Na 4 litry wody dałam owoców tyle co na załączonym zdjęciu Warto pamiętać , że lepiej aby kompot wyszedł mocny niż słabszy . Do mocnego smakowo kompotu zawsze możemy dodać wody . Wszystkie składniki ( oprócz goździków , je dodajemy dosłownie 3 minuty przed zdjęciem kompotu z ognia ) wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania , trzymamy na małym ogniu około 15 minut . Odstawiamy do przestygnięcia. * Jeżeli ktoś potrzebuje kompot dosłodzić - co mi się nigdy nie zdarzyło proponuję użyć miodu . Wzbogaci walory zdrowotne kompotu . Pamiętać należy jednak , że miód dodajemy do letniego kompotu . Kompotu wody czy innych potraw czy napoi . Miód dodawany do gorących rzeczy traci swoje właściwości zdrowotne . * Doskonałym pomysłem jest do pozostałych owoców w garnku , dolać gorącej wody . Owoce zawsze oddają nam jeszcze smak . * Po za Świętami można dodać 2 garście owoców zamrożonych w sezonie . Polecam Małgośka w Kuchni .