Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z suszu jest doskonałym napojem zarówno na ciepło jak i na zimno . Cudownie smaczna esensja suszonych owoców a równocześnie ukojenie dla układu trawiennego . Przyjęło się , że kompot z suszu podawany jest na Święta Bożego Narodzenia . Ja robię go również w jesienny czy zimowy czas .
Ilość suszonych owoców jest dowolna ale nie zbyt mała by zachować esensję smaku .
Na 4 litry wody dałam owoców tyle co na załączonym zdjęciu
Warto pamiętać , że lepiej aby kompot wyszedł mocny niż słabszy . Do mocnego smakowo kompotu zawsze możemy dodać wody .
Wszystkie składniki ( oprócz goździków , je dodajemy dosłownie 3 minuty przed zdjęciem kompotu z ognia ) wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania , trzymamy na małym ogniu około 15 minut . Odstawiamy do przestygnięcia.
* Jeżeli ktoś potrzebuje kompot dosłodzić - co mi się nigdy nie zdarzyło proponuję użyć miodu . Wzbogaci walory zdrowotne kompotu . Pamiętać należy jednak , że miód dodajemy do letniego kompotu . Kompotu wody czy innych potraw czy napoi . Miód dodawany do gorących rzeczy traci swoje właściwości zdrowotne .
* Doskonałym pomysłem jest do pozostałych owoców w garnku , dolać gorącej wody . Owoce zawsze oddają nam jeszcze smak .
* Po za Świętami można dodać 2 garście owoców zamrożonych w sezonie .
Polecam
Małgośka w Kuchni .
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 85
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 428
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 344
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 398
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 85
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 428
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 344
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 398
Składniki
Ilość suszonych owoców jest dowolna ale nie zbyt mała by zachować esensję smaku . Na 4 litry wody dałam owoców tyle co na załączonym zdjęciu Warto pamiętać , że lepiej aby kompot wyszedł mocny niż słabszy . Do mocnego smakowo kompotu zawsze możemy dodać wody . Wszystkie składniki ( oprócz goździków , je dodajemy dosłownie 3 minuty przed zdjęciem kompotu z ognia ) wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania , trzymamy na małym ogniu około 15 minut . Odstawiamy do przestygnięcia. * Jeżeli ktoś potrzebuje kompot dosłodzić - co mi się nigdy nie zdarzyło proponuję użyć miodu . Wzbogaci walory zdrowotne kompotu . Pamiętać należy jednak , że miód dodajemy do letniego kompotu . Kompotu wody czy innych potraw czy napoi . Miód dodawany do gorących rzeczy traci swoje właściwości zdrowotne . * Doskonałym pomysłem jest do pozostałych owoców w garnku , dolać gorącej wody . Owoce zawsze oddają nam jeszcze smak . * Po za Świętami można dodać 2 garście owoców zamrożonych w sezonie . Polecam Małgośka w Kuchni .
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 2943
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2460