Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z suszu jest doskonałym napojem zarówno na ciepło jak i na zimno . Cudownie smaczna esensja suszonych owoców a równocześnie ukojenie dla układu trawiennego . Przyjęło się , że kompot z suszu podawany jest na Święta Bożego Narodzenia . Ja robię go również w jesienny czy zimowy czas .
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2317
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 448
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 795
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 418
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2317
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 448
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 795
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 418
Składniki
Ilość suszonych owoców jest dowolna ale nie zbyt mała by zachować esensję smaku . Na 4 litry wody dałam owoców tyle co na załączonym zdjęciu Warto pamiętać , że lepiej aby kompot wyszedł mocny niż słabszy . Do mocnego smakowo kompotu zawsze możemy dodać wody . Wszystkie składniki ( oprócz goździków , je dodajemy dosłownie 3 minuty przed zdjęciem kompotu z ognia ) wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania , trzymamy na małym ogniu około 15 minut . Odstawiamy do przestygnięcia. * Jeżeli ktoś potrzebuje kompot dosłodzić - co mi się nigdy nie zdarzyło proponuję użyć miodu . Wzbogaci walory zdrowotne kompotu . Pamiętać należy jednak , że miód dodajemy do letniego kompotu . Kompotu wody czy innych potraw czy napoi . Miód dodawany do gorących rzeczy traci swoje właściwości zdrowotne . * Doskonałym pomysłem jest do pozostałych owoców w garnku , dolać gorącej wody . Owoce zawsze oddają nam jeszcze smak . * Po za Świętami można dodać 2 garście owoców zamrożonych w sezonie . Polecam Małgośka w Kuchni .