Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne orzeźwienie w upalny dzień.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103646
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2009
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103646
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2009
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Składniki
Maślankę oraz mleko wlać do naczynia i wymieszać.
Naczynie przykryć tak, aby powietrze miało do niego dostęp. Jeżeli używacie dzbanka, możecie go przykryć papierem lub lnianą bądź bawełnianą tkaniną. Jeżeli używacie garnka, zwykła pokrywka jest ok.
Mleko pozostawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Wszystko zależy od warunków, latem mleko kwaśnieje w ciągu 24 godzin, zimą potrzebuje więcej czasu.
Gotowe kwaśne mleko przechowywać w lodówce.