Do góry

Napoje Przepis na:

Kwaśne mleko

Kwaśne mleko

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1274

Dodano:

Odsłon: 92

Idealne orzeźwienie w upalny dzień.

Składniki

  • Mleko pasteryzowane 2% 1 litr
  • Maślanka dobrej jakości 3-4 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwaśne mleko

Przygotowanie

  1. Maślankę oraz mleko wlać do naczynia i wymieszać.

  2. Naczynie przykryć tak, aby powietrze miało do niego dostęp. Jeżeli używacie dzbanka, możecie go przykryć papierem lub lnianą bądź bawełnianą tkaniną. Jeżeli używacie garnka, zwykła pokrywka jest ok.

  3. Mleko pozostawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Wszystko zależy od warunków, latem mleko kwaśnieje w ciągu 24 godzin, zimą potrzebuje więcej czasu.

  4. Gotowe kwaśne mleko przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń