Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne orzeźwienie w upalny dzień.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 55
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 74
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 515
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 55
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 74
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 515
Składniki
Maślankę oraz mleko wlać do naczynia i wymieszać.
Naczynie przykryć tak, aby powietrze miało do niego dostęp. Jeżeli używacie dzbanka, możecie go przykryć papierem lub lnianą bądź bawełnianą tkaniną. Jeżeli używacie garnka, zwykła pokrywka jest ok.
Mleko pozostawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Wszystko zależy od warunków, latem mleko kwaśnieje w ciągu 24 godzin, zimą potrzebuje więcej czasu.
Gotowe kwaśne mleko przechowywać w lodówce.