Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały pomysł na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu w kuchni. Orzeźwiająca lemoniada z tym niezwykłym dodatkiem z pewnością skusi każdego. Zobaczcie, jak ją zrobić.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 627
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 627
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
Składniki
Kwiaty czarnego bzu, przebieramy i rozkładamy na czystej ściereczce, tak aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń - nie myjemy ich i nie otrzepujemy z pyłku. Ucinamy zielone gałązki.
Cytrynę dokładnie myjemy (najlepiej sparzyć ją wrzątkiem) i kroimy na plasterki.
Cukier rozpuszczamy w 2 litrach wody.
Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy kwiaty czarnego bzu oraz plasterki cytryny. Zalewamy je wodą z cukrem. Słoiki zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Codziennie odkrywamy gazę i mieszamy syrop czystą łyżką. W tym czasie napój zacznie fermentować, na górze pojawią się bąbelki. Po 2-3 dniach przelewamy syrop przez gazę i zlewamy do butelek. Tak przygotowany syrop możemy trzymać przez około 2 tygodnie w lodówce.
Syrop rozpuszczamy w wodzie, dodajemy lód opcjonalnie kilka plasterków cytryny i podajemy. Smacznego!