Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały pomysł na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu w kuchni. Orzeźwiająca lemoniada z tym niezwykłym dodatkiem z pewnością skusi każdego. Zobaczcie, jak ją zrobić.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21285
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 142
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 317
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 423
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21285
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 142
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 317
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 423
Składniki
Kwiaty czarnego bzu, przebieramy i rozkładamy na czystej ściereczce, tak aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń - nie myjemy ich i nie otrzepujemy z pyłku. Ucinamy zielone gałązki.
Cytrynę dokładnie myjemy (najlepiej sparzyć ją wrzątkiem) i kroimy na plasterki.
Cukier rozpuszczamy w 2 litrach wody.
Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy kwiaty czarnego bzu oraz plasterki cytryny. Zalewamy je wodą z cukrem. Słoiki zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Codziennie odkrywamy gazę i mieszamy syrop czystą łyżką. W tym czasie napój zacznie fermentować, na górze pojawią się bąbelki. Po 2-3 dniach przelewamy syrop przez gazę i zlewamy do butelek. Tak przygotowany syrop możemy trzymać przez około 2 tygodnie w lodówce.
Syrop rozpuszczamy w wodzie, dodajemy lód opcjonalnie kilka plasterków cytryny i podajemy. Smacznego!