Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały dodatek do lodów. Świetny dodatek do kawy na babskie pogaduchy.
Rondelek, łyżka do mieszania, 2 butelki o pojemności 0,5 litra
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 484
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2785
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14506
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 484
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2785
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14506
Składniki
Przygotować 2 butelki o pojemności 0,5 litra, umyć je i osuszyć.
Mleko podgrzać w rondelku, ale niezbyt mocno. Mleko powinno być tylko delikatnie ciepłe.
W podgrzanym mleku rozpuścić kawę, dodać cukier do smaku.
Do roztworu kawowego dodać wódkę i dobrze wymieszać.
Likier przelać powoli przez lejek do butelek. Na wierzchu może być piana. Nie przeszkadza to. Zakręcić butelki. Zimny likier przechowywać w lodówce.
Likier może się rozwarstwiać. Trzeba wtedy przed nalaniem do kieliszka dobrze wstrząsnąć butelką. Smacznego.