Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj postanowiłam zrobić mrożoną czekoladę. Z racji tego, że ostatnie dni są bardzo upalne, idealnie wtopi się w gorący klimat. Robi się ją 15 minut, a radość smaku trwa o wiele wiele dłużej.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7923
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 312
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3213
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 601
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7923
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 312
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3213
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 601
Składniki
Czekoladę rozkruszamy i wsypujemy do rondelka. Dodajemy 4 łyżki wody mineralnej, gotujemy na wolnym ogniu. Podlewamy powoli mlekiem i mieszamy. Wlewamy 1 szklankę śmietanki słodkiej i mieszając dalej, gotujemy dopóki cała czekolada nam się nie roztopi. Kiedy już będzie jednolita masa, zdejmujemy z garnka i dajemy do wystudzenia* * jeśli chodzi o studzenie. osobiście poczekałam 10 minut aż czekolada lekko przestygnie, wlałam ją do miksera, wrzuciłam około 10 kostek lodu i zmiksowałam. Była ona idealnie zimna, prawdziwie zmrożona, co nadało jeszcze lepszy smak i orzeźwiło nas przy piciu całego deseru. Polecam wypróbować.
W momencie kiedy nasza czekolada stygnie, zabieramy się do zrobienia bitej śmietany. Wlewamy śmietankę do miski ( najlepiej podłużnej i głębokiej ) i ubijamy na średnich obrotach. Pod koniec ubijania, kiedy nasza śmietanka będzie bardziej gęsta, możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru. ( nabierze ona smaku słodkiej bitej śmietany ) .
Na dno szklanki, dajemy 1 gałkę lodów, wlewamy zimną czekoladę, na górę dajemy bitą śmietanę, polewamy ją sosem czekoladowym i ozdabiamy listkami ziół wybranych przez nas.