Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj postanowiłam zrobić mrożoną czekoladę. Z racji tego, że ostatnie dni są bardzo upalne, idealnie wtopi się w gorący klimat. Robi się ją 15 minut, a radość smaku trwa o wiele wiele dłużej.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4887
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4887
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Składniki
Czekoladę rozkruszamy i wsypujemy do rondelka. Dodajemy 4 łyżki wody mineralnej, gotujemy na wolnym ogniu. Podlewamy powoli mlekiem i mieszamy. Wlewamy 1 szklankę śmietanki słodkiej i mieszając dalej, gotujemy dopóki cała czekolada nam się nie roztopi. Kiedy już będzie jednolita masa, zdejmujemy z garnka i dajemy do wystudzenia* * jeśli chodzi o studzenie. osobiście poczekałam 10 minut aż czekolada lekko przestygnie, wlałam ją do miksera, wrzuciłam około 10 kostek lodu i zmiksowałam. Była ona idealnie zimna, prawdziwie zmrożona, co nadało jeszcze lepszy smak i orzeźwiło nas przy piciu całego deseru. Polecam wypróbować.
W momencie kiedy nasza czekolada stygnie, zabieramy się do zrobienia bitej śmietany. Wlewamy śmietankę do miski ( najlepiej podłużnej i głębokiej ) i ubijamy na średnich obrotach. Pod koniec ubijania, kiedy nasza śmietanka będzie bardziej gęsta, możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru. ( nabierze ona smaku słodkiej bitej śmietany ) .
Na dno szklanki, dajemy 1 gałkę lodów, wlewamy zimną czekoladę, na górę dajemy bitą śmietanę, polewamy ją sosem czekoladowym i ozdabiamy listkami ziół wybranych przez nas.