Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosną i latem, gdy pojawiają się świeże owoce, można przygotować wiele pysznych napojów. Jednym z nich jest nalewka z czereśni. Ma piękną, głęboką barwę. Przygotujesz ją na wódce oraz spirytusie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113055
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 776
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 579
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113055
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 776
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 579
Składniki
Na początku umyj dokładnie czereśnie.
Przygotuj duży słój i włóż do niego przygotowane owoce. Zalej je alkoholem i szczelnie zamknij naczynie. Odstaw w ciemne miejsce na ok. 4-6 tygodni. Pamiętaj, żeby raz na kilka dni wstrząsnąć i przemieszać płyn.
Po tym czasie odlej płyn do osobnego, szklanego naczynia (najlepiej przez sitko lub gazę). Pozostałe w słoju czereśnie delikatnie rozgnieć (tak, aby pestki nie pękły). Zasyp owoce cukrem i całość wymieszaj. Zamknij słój i odłóż na ok. 2–3 tygodnie. Ponownie, co kilka dni wstrząśnij, aby owoce i cukier się mieszały.
Gdy cukier się rozpuści, odlej płyn i przefiltruj. Połącz go z wcześniej odlanym do innego naczynia alkoholem. Tak przygotowaną nalewkę z czereśni przelej do butelek. Następnie zakorkuj i umieść w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po kilku miesiącach, gdy smaki połączą się ze sobą.