Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosną i latem, gdy pojawiają się świeże owoce, można przygotować wiele pysznych napojów. Jednym z nich jest nalewka z czereśni. Ma piękną, głęboką barwę. Przygotujesz ją na wódce oraz spirytusie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118339
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8470
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3130
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2231
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1581
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118339
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8470
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3130
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2231
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1581
Składniki
Na początku umyj dokładnie czereśnie.
Przygotuj duży słój i włóż do niego przygotowane owoce. Zalej je alkoholem i szczelnie zamknij naczynie. Odstaw w ciemne miejsce na ok. 4-6 tygodni. Pamiętaj, żeby raz na kilka dni wstrząsnąć i przemieszać płyn.
Po tym czasie odlej płyn do osobnego, szklanego naczynia (najlepiej przez sitko lub gazę). Pozostałe w słoju czereśnie delikatnie rozgnieć (tak, aby pestki nie pękły). Zasyp owoce cukrem i całość wymieszaj. Zamknij słój i odłóż na ok. 2–3 tygodnie. Ponownie, co kilka dni wstrząśnij, aby owoce i cukier się mieszały.
Gdy cukier się rozpuści, odlej płyn i przefiltruj. Połącz go z wcześniej odlanym do innego naczynia alkoholem. Tak przygotowaną nalewkę z czereśni przelej do butelek. Następnie zakorkuj i umieść w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po kilku miesiącach, gdy smaki połączą się ze sobą.