Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna nalewka z czarnej porzeczki. Polecam :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Czarną porzeczkę wrzucamy do 3 litrowego słoja, zalewamy alkoholem, zamykamy szczelnie słój, potrząsamy słojem i stawiamy w słonecznym miejscu na 6-7 tygodni.
Po tym okresie zlewamy nalew wytrawny, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na okres 2 tygodni, potrząsamy 2-3 razy dziennie słojem, po to, żeby przyśpieszyć rozpuszczenie się cukru.
Po tym okresie zlewamy powstały słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy odstawiamy na minimum 6 miesięcy do piwnicy żeby dojrzała. Pijemy schłodzoną.