Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu Marioli.

Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu Marioli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1452 Ocena: 18938

Dodano:

Odsłon: 10747

Bardzo smaczna nalewka z czarnej porzeczki. Polecam :)

Składniki

  • owoce czarnej porzeczki 1,5 kg
  • cukier trzcinowy 30 dag
  • alkohol 60 % 1,5 litra (1 litr spirytusu + 0,5 litra wody)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czarną porzeczkę wrzucamy do 3 litrowego słoja, zalewamy alkoholem, zamykamy szczelnie słój, potrząsamy słojem i stawiamy w słonecznym miejscu na 6-7 tygodni.

  2. Po tym okresie zlewamy nalew wytrawny, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na okres 2 tygodni, potrząsamy 2-3 razy dziennie słojem, po to, żeby przyśpieszyć rozpuszczenie się cukru.

  3. Po tym okresie zlewamy powstały słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy odstawiamy na minimum 6 miesięcy do piwnicy żeby dojrzała. Pijemy schłodzoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń