Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechówka to nalewka o cierpko-gorzkawym smaku. Pomaga na różne dolegliwości. Wzmacnia organizm i oczyszcza krew. Działa przeciwzapalnie i rozkurczowo. Jest stosowana w przypadku problemów żołądkowych.
Składniki
Orzechy myjemy, osuszamy i dzielimy na ćwiartki. Następnie przekładamy je do dużego słoika. Wsypujemy połowę cukru, dodajemy spirytus oraz wódkę. Składniki mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na okres dwóch miesięcy. Co 2-3 dni zaglądamy do naszej nalewki, potrząsamy słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił.
Po dwóch miesiącach nalewkę filtrujemy (przelewamy ją przez gazę).
Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej pozostałą część cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Powstały syrop cukrowy odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
Orzechy, które zostały nam po odfiltrowaniu nalewki przekładamy do drugiego słoika. Zalewamy je przestudzonym syropem cukrowym i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 2-3 dni potrząsamy słoikiem, aby syrop przeszedł smakiem orzechów.
Po miesiącu przelewamy syrop cukrowy przez gazę i dodajemy go do nalewki.
Nalewkę z syropem cukrowym odstawiamy na kolejne dwa miesiące. Po tym czasie gotową nalewkę ponownie filtrujemy i zlewamy do butelek.