Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechówka to nalewka o cierpko-gorzkawym smaku. Pomaga na różne dolegliwości. Wzmacnia organizm i oczyszcza krew. Działa przeciwzapalnie i rozkurczowo. Jest stosowana w przypadku problemów żołądkowych.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Orzechy myjemy, osuszamy i dzielimy na ćwiartki. Następnie przekładamy je do dużego słoika. Wsypujemy połowę cukru, dodajemy spirytus oraz wódkę. Składniki mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na okres dwóch miesięcy. Co 2-3 dni zaglądamy do naszej nalewki, potrząsamy słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił.
Po dwóch miesiącach nalewkę filtrujemy (przelewamy ją przez gazę).
Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej pozostałą część cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Powstały syrop cukrowy odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
Orzechy, które zostały nam po odfiltrowaniu nalewki przekładamy do drugiego słoika. Zalewamy je przestudzonym syropem cukrowym i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 2-3 dni potrząsamy słoikiem, aby syrop przeszedł smakiem orzechów.
Po miesiącu przelewamy syrop cukrowy przez gazę i dodajemy go do nalewki.
Nalewkę z syropem cukrowym odstawiamy na kolejne dwa miesiące. Po tym czasie gotową nalewkę ponownie filtrujemy i zlewamy do butelek.