Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smaku lekko kawowy napój z goryczką
Podpiwek kujawski kiedyś był w każdym sklepie, potem długo długo nic ale od paru lat zaczął się znowu pojawiać.
Trzeba wiedzieć o nim jedno, proporcje podane na opakowaniu trzeba dwukrotnie zwiększyć, lub użyć tylko połowę opakowania i połowę wody.
Z podanej instrukcji na opakowaniu wyjdzie wcale nie słodki napój, który łatwo kwaśnieje.
Zagotowałam pięć litrów wody, dodałam połowę opakowania i gotowałam wywar przez 10 minut. Rozpuściłam w nim cukier.
Wywar trzeba schłodzić i jak osiągnie koło 30 stopni w niewielkiej ilości płynu trzeba rozrobić drożdże. Gdy drożdże wystartują to można je dodać do całości.
Napój przecedziłam i wlałam do dużych plastikowych butelek do 2/3 wysokości a pusta część butelki lekko zgniotłam. Można też użyć słoików. Nie polecam butelek z kapslem- wystrzeli na cały sufit.
Aha butelki wybrzuszą się ale można w razie konieczności je odgazowywać pierwszego dnia.
Podpiwek zostawiłam w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Potem można go trzymać w chłodniejszym miejscu.
Dobry jest już właściwie drugiego dnia, mocno gazowany z bardzo małą zawartością alkoholu. Lekko kawowy w smaku z goryczką.
Smacznego :)
Podpiwek kujawski, domowe piwo jak za PRL-owskich lat. Oryginalny podpiwek mo...
Odsłon: 1457
Chleby żytnie lub pszenno-żytnie są bardzo zdrowym pieczywem. Długo zachowują...
Odsłon: 3199
Golonkę niepeklowaną piekę brytfannie i podlewam jasnym piwem. Podaję z gotow...
Odsłon: 689
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 92
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 17
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587085
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11632
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 92
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 17
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587085
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11632
Składniki
Podpiwek kujawski kiedyś był w każdym sklepie, potem długo długo nic ale od paru lat zaczął się znowu pojawiać. Trzeba wiedzieć o nim jedno, proporcje podane na opakowaniu trzeba dwukrotnie zwiększyć, lub użyć tylko połowę opakowania i połowę wody. Z podanej instrukcji na opakowaniu wyjdzie wcale nie słodki napój, który łatwo kwaśnieje. Zagotowałam pięć litrów wody, dodałam połowę opakowania i gotowałam wywar przez 10 minut. Rozpuściłam w nim cukier. Wywar trzeba schłodzić i jak osiągnie koło 30 stopni w niewielkiej ilości płynu trzeba rozrobić drożdże. Gdy drożdże wystartują to można je dodać do całości. Napój przecedziłam i wlałam do dużych plastikowych butelek do 2/3 wysokości a pusta część butelki lekko zgniotłam. Można też użyć słoików. Nie polecam butelek z kapslem- wystrzeli na cały sufit. Aha butelki wybrzuszą się ale można w razie konieczności je odgazowywać pierwszego dnia.
Podpiwek zostawiłam w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Potem można go trzymać w chłodniejszym miejscu. Dobry jest już właściwie drugiego dnia, mocno gazowany z bardzo małą zawartością alkoholu. Lekko kawowy w smaku z goryczką. Smacznego :)
Przepisy Napoje
Napoje
Odmładzający zakwas z buraków
Napoje
Koktajl jagodowo-truskawkowy
Napoje
Domowy napój izotoniczny
Napoje
Koktajl z truskawek i banana
Odmładzający zakwas z buraków
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody j...
Odsłon: 5540
Koktajl jagodowo-truskawkowy
Pyszny koktajl owocowy na bazie jogurtu. Składniki są podane na dzbanek ok. 1...
Odsłon: 28