Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smaku lekko kawowy napój z goryczką
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3814
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3824
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3814
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3824
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Składniki
Podpiwek kujawski kiedyś był w każdym sklepie, potem długo długo nic ale od paru lat zaczął się znowu pojawiać. Trzeba wiedzieć o nim jedno, proporcje podane na opakowaniu trzeba dwukrotnie zwiększyć, lub użyć tylko połowę opakowania i połowę wody. Z podanej instrukcji na opakowaniu wyjdzie wcale nie słodki napój, który łatwo kwaśnieje. Zagotowałam pięć litrów wody, dodałam połowę opakowania i gotowałam wywar przez 10 minut. Rozpuściłam w nim cukier. Wywar trzeba schłodzić i jak osiągnie koło 30 stopni w niewielkiej ilości płynu trzeba rozrobić drożdże. Gdy drożdże wystartują to można je dodać do całości. Napój przecedziłam i wlałam do dużych plastikowych butelek do 2/3 wysokości a pusta część butelki lekko zgniotłam. Można też użyć słoików. Nie polecam butelek z kapslem- wystrzeli na cały sufit. Aha butelki wybrzuszą się ale można w razie konieczności je odgazowywać pierwszego dnia.
Podpiwek zostawiłam w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Potem można go trzymać w chłodniejszym miejscu. Dobry jest już właściwie drugiego dnia, mocno gazowany z bardzo małą zawartością alkoholu. Lekko kawowy w smaku z goryczką. Smacznego :)