Do góry

Napoje Przepis na:

Podpiwek kujawski

Podpiwek kujawski

Autor:

Przepisów i artykułów: 580 Ocena: 11648

Dodano:

Odsłon: 4042

W smaku lekko kawowy napój z goryczką

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podpiwek kujawski kiedyś był w każdym sklepie, potem długo długo nic ale od paru lat zaczął się znowu pojawiać.

    Trzeba wiedzieć o nim jedno, proporcje podane na opakowaniu trzeba dwukrotnie zwiększyć, lub użyć tylko połowę opakowania i połowę wody.
    Z podanej instrukcji na opakowaniu wyjdzie wcale nie słodki napój, który łatwo kwaśnieje.

    Zagotowałam pięć litrów wody, dodałam połowę opakowania i gotowałam wywar przez 10 minut. Rozpuściłam w nim cukier.
    Wywar trzeba schłodzić i jak osiągnie koło 30 stopni w niewielkiej ilości płynu trzeba rozrobić drożdże. Gdy drożdże wystartują to można je dodać do całości.

    Napój przecedziłam i wlałam do dużych plastikowych butelek do 2/3 wysokości a pusta część butelki lekko zgniotłam. Można też użyć słoików. Nie polecam butelek z kapslem- wystrzeli na cały sufit.

    Aha butelki wybrzuszą się ale można w razie konieczności je odgazowywać pierwszego dnia.

  2. Podpiwek zostawiłam w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Potem można go trzymać w chłodniejszym miejscu.
    Dobry jest już właściwie drugiego dnia, mocno gazowany z bardzo małą zawartością alkoholu. Lekko kawowy w smaku z goryczką.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agiza 23 lipca 2019 Podpiwek to faktycznie stary,ale bardzo dobry napój. Ze swego dzieciństwa pamiętam jeszcze inną równie smaczną wersję takiego "piwa" Robiono je z owocu jałowca cukru i drożdży w podobny sposób. Czasami dodawano też podpiwek. Nazywało się to piwo jałowcowe. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

boRTY 21 maja 2019 Witam, czy w przepisie nie ma czasem błędu? W org. recepturze z opakowania powinno się dodać 5g drożdży na 10L. Faktycznie mam dodać te 50g na te 5L? Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 04 marca 2019 Ale smaku narobiłaś :) Proponuję napełnić plastikowe butelki w 3/4 objętości. Zgnieść ją (to puste miejsce)i zakręcić - mniejsza szansa że wyszczelą. Tak mi mówił znajomy który robi cydry i podpiwki. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 lutego 2019 Wieki nie widziałam Podpiwku.Kiedyś robiłam w upalne dni.:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 07 lutego 2019 Mnie on kojarzy się z latem kiedy to dziadek z moimi kuzynami go robił, smak dzieciństwa, może nie kujawski, ale podpiwek na pewno ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 07 lutego 2019 Nigdy nie slyszalam o tym napoju. To jest bezalkoholowe? Wyglada zachecajaco :-) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 06 lutego 2019 jeszcze nie próbowałam, ale w dzieciństwie spotykałam go w sklepie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 lutego 2019 Dawnych wspomnień czar ;) Robiło się taki, oj robiło i piło litrami, nawet hektolitrami :D
Fajny napój zwłaszcza latem, w upalne dni, czy nawet do konsumpcji przy grillu. Miodzio i ten super smaczek :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń