Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smaku lekko kawowy napój z goryczką
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 9
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2034
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 671
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1982
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 7952
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 9
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2034
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 671
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1982
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 7952
Składniki
Podpiwek kujawski kiedyś był w każdym sklepie, potem długo długo nic ale od paru lat zaczął się znowu pojawiać. Trzeba wiedzieć o nim jedno, proporcje podane na opakowaniu trzeba dwukrotnie zwiększyć, lub użyć tylko połowę opakowania i połowę wody. Z podanej instrukcji na opakowaniu wyjdzie wcale nie słodki napój, który łatwo kwaśnieje. Zagotowałam pięć litrów wody, dodałam połowę opakowania i gotowałam wywar przez 10 minut. Rozpuściłam w nim cukier. Wywar trzeba schłodzić i jak osiągnie koło 30 stopni w niewielkiej ilości płynu trzeba rozrobić drożdże. Gdy drożdże wystartują to można je dodać do całości. Napój przecedziłam i wlałam do dużych plastikowych butelek do 2/3 wysokości a pusta część butelki lekko zgniotłam. Można też użyć słoików. Nie polecam butelek z kapslem- wystrzeli na cały sufit. Aha butelki wybrzuszą się ale można w razie konieczności je odgazowywać pierwszego dnia.
Podpiwek zostawiłam w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Potem można go trzymać w chłodniejszym miejscu. Dobry jest już właściwie drugiego dnia, mocno gazowany z bardzo małą zawartością alkoholu. Lekko kawowy w smaku z goryczką. Smacznego :)