Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z pigwy możemy dodawać zimą do herbaty, albo wykorzystać do przygotowania napojów lub deserów. Ja zrobiłem z 6 kg pigwy, wyszło mi 10 słoiczków o pojemności 310 ml.
duży słój lub garnek, ostry nóż, deska do krojenia, łyżka, waga kuchenna, gaza lub gęste sitko, lejek, słoiczki
Składniki
Pigwę umyj, osusz. Pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Pokrojoną pigwę wsyp do czystego garnka lub dużego słoja, dodaj cukier oraz połamany na mniejsze kawałki cynamon.
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ubij ręką . Odstaw pod przykryciem w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 24 - 48 godzin. Od czasu do czasu wymieszaj łyżką .
Po tym czasie wsyp pigwę razem z sokiem do sokownika. Do sokownika wlej wodę , postaw na małym ogniu na około 1,5 godziny. W tym czasie pigwa puści jeszcze trochę soku.
Następnie otrzymany sok przecedź przez gęste sitko, rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Smacznego !