Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z pigwy możemy dodawać zimą do herbaty, albo wykorzystać do przygotowania napojów lub deserów. Ja zrobiłem z 6 kg pigwy, wyszło mi 10 słoiczków o pojemności 310 ml.
duży słój lub garnek, ostry nóż, deska do krojenia, łyżka, waga kuchenna, gaza lub gęste sitko, lejek, słoiczki
Kurczak w sosie paprykowym to bardzo aromatyczne danie o intensywnie paprykow...
Odsłon: 26555
Propozycja na pikantne krewetki, które można podać z salsą, ulubionymi sałatk...
Odsłon: 146
Sałatka z ogórkami kiszonymi i ciecierzycą to świetny pomysł na szybki, lekki...
Odsłon: 1899
Kurczak w sosie paprykowym to bardzo aromatyczne danie o intensywnie paprykow...
Odsłon: 26555
Propozycja na pikantne krewetki, które można podać z salsą, ulubionymi sałatk...
Odsłon: 146
Sałatka z ogórkami kiszonymi i ciecierzycą to świetny pomysł na szybki, lekki...
Odsłon: 1899
Składniki
Pigwę umyj, osusz. Pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Pokrojoną pigwę wsyp do czystego garnka lub dużego słoja, dodaj cukier oraz połamany na mniejsze kawałki cynamon.
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ubij ręką . Odstaw pod przykryciem w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 24 - 48 godzin. Od czasu do czasu wymieszaj łyżką .
Po tym czasie wsyp pigwę razem z sokiem do sokownika. Do sokownika wlej wodę , postaw na małym ogniu na około 1,5 godziny. W tym czasie pigwa puści jeszcze trochę soku.
Następnie otrzymany sok przecedź przez gęste sitko, rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Smacznego !