Napoje Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22232
Dodano: 23.03.2009
Odsłon: 14639
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkowym poobrywaj szypułki.
Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 4-5 dni mocno potrząśnij gąsiorkiem.
Zlej nalewkę znad owoców, owoce odciśnij przez gęste płótno. Wyciśnięty płyn dodaj do nalewki. Całość kilkakrotnie przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy.
Wymieszaj 4 szklanki nalewki z wódką. Miód zagotuj z 1/2 szklanki wody, odszumuj, wystudź. Następnie wymieszaj z nalewką wstrząsając gąsiorkiem. Szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

buscle 19 września 2010Zgłoś do usunięcia
tak to wlasnie jest z przepisami z kolorowych gazetek.3 Kto głosował? | Odpowiedz

buscle 19 września 2010Zgłoś do usunięcia
ten przepis musial wkleic ktos kto w zyciu nie zrobil tej nalewki, a podejrzewam innych tez niewiele. 100g gozdzikow zrobi z tego nalew gozdzikowy i to taki esencjonalny, do doprawiania innych nalewek. cala reszta skladnikow zginie. 10 sztuk gozdzikow na taka ilosc jak podana to moze byc juz zbyt duzo.5 Kto głosował? | Odpowiedz