Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1534
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1288
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1369
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1192
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1534
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1288
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1369
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1192
Składniki
Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkowym poobrywaj szypułki.
Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 4-5 dni mocno potrząśnij gąsiorkiem.
Zlej nalewkę znad owoców, owoce odciśnij przez gęste płótno. Wyciśnięty płyn dodaj do nalewki. Całość kilkakrotnie przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy.
Wymieszaj 4 szklanki nalewki z wódką. Miód zagotuj z 1/2 szklanki wody, odszumuj, wystudź. Następnie wymieszaj z nalewką wstrząsając gąsiorkiem. Szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy.