Do góry

Napoje Przepis na:

Woda z kumkwatem

Woda z kumkwatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51280

Dodano:

Odsłon: 1167

Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Bardzo wyróżniają się na tle innych owoców cytrusowych, właśnie dlatego, że pokrywa jest miękka skórka o bogatym, bardzo słodkim smaku, która jest całkowicie jadalna. To czyni kumkwaty wyrafinowanym dodatkiem do wielu potraw. Znakomicie nadają się jako dodatek do sałatek, surówek itp dań. My wykorzystaliśmy właśnie w ten sposób. Schłodzona smakuje wybornie.

Składniki

  • 200 g owoców kumkwat
  • 1,5 l wrzątku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Woda z kumkwatem

Przygotowanie

  1. Owoce sparzamy, dokładnie czyścimy, osuszamy.

    Następnie kroimy na plasterki (5 mm), przekładamy do dzbanka.

    Całość zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostudzenia.

    Przekładamy do lodówki na godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń