Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na brioszki, które można podać zarówno ze słodkim jak i słonym dodatkiem. W oryginalnym przepisie do brioszek używa się masła. Ja do swoich dodałam również olej kokosowy, ponieważ w w trakcie przygotowywania okazało się, że masło wyszło z mojej kuchni. ;) Brioszki robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. :)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 766
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15218
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45790
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 766
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15218
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45790
Składniki
Mąkę przesiać do misy.
Przygotować rozczyn łącząc ze sobą letnie mleko, drożdże, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki (użyć z tej wcześniej przesianej). Składniki wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
W tym czasie roztopić masło oraz olej kokosowy, lekko przestudzić.
Do mąki dodać rozczyn, tłuszcz, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto lekko rozwałkować rękami i odkrajać kawałki, z których następnie formować kulki. Kulki wkładamy do foremki. Na wierzch nakładamy mniejsze kuleczki. Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem.
Brioszki piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na góra-dół przez 20 minut. Smacznego! :)