Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na brioszki, które można podać zarówno ze słodkim jak i słonym dodatkiem. W oryginalnym przepisie do brioszek używa się masła. Ja do swoich dodałam również olej kokosowy, ponieważ w w trakcie przygotowywania okazało się, że masło wyszło z mojej kuchni. ;) Brioszki robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. :)
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 223
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4906
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4809
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44819
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 446
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 223
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4906
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4809
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44819
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 446
Składniki
Mąkę przesiać do misy.
Przygotować rozczyn łącząc ze sobą letnie mleko, drożdże, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki (użyć z tej wcześniej przesianej). Składniki wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
W tym czasie roztopić masło oraz olej kokosowy, lekko przestudzić.
Do mąki dodać rozczyn, tłuszcz, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto lekko rozwałkować rękami i odkrajać kawałki, z których następnie formować kulki. Kulki wkładamy do foremki. Na wierzch nakładamy mniejsze kuleczki. Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem.
Brioszki piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na góra-dół przez 20 minut. Smacznego! :)